Joulukaktus ja kesäkurpitsa

maanantai 24. helmikuuta 2014


Tämä nyt on aivan aiheeton sivuhuomautus säätilasta ja vuoden kulusta, mutta kalenteri on siinä asennossa. että minun oli aika kylvää annuumit. Tomaatit saavat vielä odottaa parikin viikkoa.

Sikaflunssa korkeine kuumeineen on vähän pidätellyt kylvösuunnitelmia, mutta tänään viimein kykenin ryhtymään.

Annuumeita kylvin vain kolmea lajiketta. Virosta tomaattien ja kurpitsoiden mukana hankittu Leek, joka on minulle aivan uusia tuttavuus, pitäisi olla maukas ja kookas vaikka grilliin. Etelänaapurin nettikaupasta siemeniä tuli vielä "vanhanaikaisesti", koko pussillinen, kun monissa muissa kaupoissa on jo tottunut saamaan tarkasti lasketut 5-10 siementä. Nekin toki riittävät minulle.

Omia vanhoja suosikeita kylvin unkarilaisen Alma Paprikan ja espanjalaisen tapas-chilin Pimiento de Padron. Tätä olen nauttinut yleensä perinteiseen tapaan oliiviöljyssä paistettuna ja merisuolalla maustettuna, mutta nyt sain loppusyksyllä niin hyviä kokemuksia hapanchilistä, että ajattelin näistä paksulihaisista annuumeista tehdä isomman satsin.

Joulukaktus kyllä kukki joulunakin, mutta kun se on joutunut ikkunan sivuun, vain valon puoleinen osa kukki. Käänsin sen sitten ja nyt on toisen puolen vuoro. Kesäkurpitsan pitäisi olla supernopea, ainakin aloitus on. Sen lautalle laskemisesta on alle 2 viikkoa ja nyt se jo on sellainen roikale, että kaatuu ruukun reunaa vasten. Eipä sillä montaa päivää mennyt itämiseen ja kasvu on aivan toista tahtia kuin chileillä. Minkähän kokoinen astia sille pitäisi laittaa, että voisi haaveilla sadosta?

2 kommenttia:

Petra K kirjoitti...

Mulla oli parvekkeella toissakesänä isossa Orthexin ruukussa kesäkurpitsa ja avomaankurkku. Olisko astian tilavuus ollut 30litraa tai jotain. Tosin kesäkurpitsa oli köynnöstävää laatua ja kiipesivät kilvan köynnöstukea pitkin kurkun kanssa kohti kattoa. ;)

Tarina kirjoitti...

Kesäkurpitsan istutus väli on reilut puol'metriä. Saavi vois olla ihan kohtuullinen kukkaruukku luulisin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.