Värien taisto - Rocatot kukkivat

torstai 27. helmikuuta 2014

Neljä kuukautta takana ledien testiä ja reilu kuukausi siitä, kun Rocatot pääsivät valoon. Näin kauan niillä meni sopeutumiseen. Aluksi korkeus jopa väheni, kun ne kasvoivat vinoon ja täyttivät vähitellen vapaan tilan. Osasyy hitauteen on toki viileys. Alakerran lämmitys on täysillä, mutta lämpö ei nouse edes kahteenkymmeneen, ellei aurinko paista, eikä se ole viimeisen kuukauden aikana juuri paistanut. Tuolta löydät tilanteen, kun isot baccat perattiin chinensien päältä varjostamasta. Samalla myös juuret leikattiin kylmästi veitsellä keskeltä ruukkua poikki ja sekin lisäsi sopeutumisaikaa. Tuosta kaikesta on selvitty ja nyt pukkaa kukkaa.

    Akvaariovalo 28 cm, valkoinen led 25 cm, puna-sininen led 9 cm ja ESL 18 cm.

Punainen ei ole kasvanut senttiäkään kuukaudessa ylöspäin, leveyttä toki on lisää. Vasta aivan viime päivinä muutkin ovat alkaneet kasvaa pituutta. Lehdet ovat niin isot ja tiheässä, että niiden alla tapahtuvaa kukintaa ei päälle huomaa. Nuppuja olen havainnut jo jonkin aikaa.

Kun nostin taimia paikoiltaan ja kallistin, siellähän oli täysi kukinta menossa. Tämä on ESL:n alta, kukkia on auki parikymmentä. Suurin yllätys oli, että myös pienen, suorastaan kitukasvuisen punaisella ledillä valaistun chilin oksien alla oli kymmenkunta kukkaa. Sama määrä oli myös valkoisen ledin alla tuplasti isommassa Rocatossa. Yllättäen akvaariovalon alta ei löytynyt yhtään avointa kukkaa, mutta nuppuja sitäkin enemmän. Se on muutaman päivän muita perässä, ei siis mitään dramaattista.

Punaisen ledivalon umpisurkeasta tuloksesta ainakin baccatumien kasvatuksessa taidan kirjoittaa ihan oman blogimerkinnän vähän myöhemmin. Nyt on nimittäin selvää, että siemenessä tai taimessa ei ollut vikaa, ei mullassakaan. Työmaavalojen alle siirretyt Kellu Uchut jatkavat siellä kasvuaan. Muut tuottavat satoa, punaisen alla kasvanut vasta ottaa kiinni muiden pituuskasvua, mutta on aivan kuin toinen chili, kun sai valkoista valoa. Eli ainut puuttuva kasvutekijä sillä oli valo - ja tarjoamani nelitaajuuksinen puna-sini-led ei siihen riittänyt. Ei se tuolla chinenselläkään riitä kasvuun, mutta jospa kukinnan onnistumiseen kuitenkin? Sehän nähdään lähiaikoina.

0 kommenttia: