Värien taisto ei ole vielä ohi

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Hiljaiseloa on ollut ledien testirintamalla, mutta Rocatot (C. chinense) jatkavat kisaa. Kuukausi sitten ilmestyivät ensimmäiset kukat, eikä kukinta ole johtanut mihinkään toistaiseksi. Syykin on ilmeinen: viileys. Tuolla lämpötila pysyy alle 20 asteessa, ellei aurinko paista ja viimeisen kuukauden aikana ei juuri ole paistanut kuin aivan viime päivinä. Korkeutta ja tuuheutta on kuitenkin tullut lisää.

Akvaariovalo 40 cm, Valkoinen led 38 cm, punainen led 13 cm ja ESL 28 cm.

Kuukausi sitten mitat olivat 28, 25, 9 ja 18 cm eli suhteet ovat säilyneet ennallaan. Silloin akvaariovalon alla Rocato ei vielä kukkinut, mutta ei sillä mennyt kuin 3 päivää aloitukseen ja nyt siinä on eniten kukkia - ja oksia.

Kaksi kuukautta sitten siirsin Kellu Uchu baccatumit pois värivalojen alta, kun ne olivat liian isoja loosheihin. Ne saivat 1,6-litraiset ruukut ja pääsivät valkoisen työmaavalon alle samaan puutarhamultaan kuin nuo testikasvitkin.

ESL:n alla kasvaneessa oli jo silloin raakileita ja niitä on kypsynyt jo toista viikkoa. Akvaario- ja valkoisen ledin alla aloittaneissa on raakileita, mutta ei vielä kypsää. Punaisen alla aloittanut ei enää ole muita pienempi, mutta kukinta ei ole vielä onnistunut. Vikaa ei siis ollut siemenessä, eikä mullassa, vaan valon värissä. Ei siis ilmeisesti ole samantekevää, minkä värisellä valolla taimiaan kasvattaa.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.