Tumpelo Tommi kypsyy hyvissä ajoin

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Seitsemättä kauttaan kasvava amppelitomaattimme Tumbling Tom Yellow kypsyi taas pojanpoikani syntymäpäiväksi, kuten monena keväänä ennen tätäkin. Hän tälle antoi nimen Tumpelo Tommi. Poika oli kuusivuotias kun tomaatti kasvoi ensimmäistä kesäänsä amppelin yli roikkuen eli oli tumpelo kasvussaan. Nyt on pikkumiehellä jo ikää 12 ja Tumpelo Tommi on edelleen hänen suosikkiruokiaan.

Melkoinen risukasa tuo on taas, vaikka sen viime kesänä täysin uudistin ja syksyllä vielä leikkelin lehdettömäksi päästäkseni eroon ansarijauhiaisista. Niitä ei vieläkään ole ilmestynyt, vaikka ajoittain kyllä tuntuu siltä, kun joku pölyhiutale sopivasti leijailee. Pelko invaasiosta on koko ajan mielessä ja tuskinpa ilman niitä kesästä selvitään. Kyllä ne jossakin vaanivat jo.

Eihän tuossa paljon kypsää ole, mutta eipä ole juuri ollut aurinkoakaan. Sitä se tuntuu kaipaavan, yksi ledispotti ei vielä tee kesää.

Ensimmäiset kypsyivät jo viikko sitten eli maaliskuun puolivälissä. Tomaatilla on nykyisin 30W valkoinen ledispotti suoraan yläpuolellaan. Maku keinovalolla kypsyneissäkin on toki hyvä, paljon parempi kuin kaupan kovakuorisessa tuontitavarassa, mutta eivät nämä kesän auringonkypsyttämiä vastaa. Sato vain on vielä aika vaatimatonta, mutta raakileet kyllä lupaavat jo jatkuvaa satoa. Pari tuollaista pikku aurinkoa aamiaisleivän päällä piristää kummasti pilvistäkin päivää.

1 kommenttia:

EsaT kirjoitti...

Sinulta vinkin saaneena on minullakin Tumpelo Tommi elinvoimaisena.
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/04/kypsaa-tomaattia.html?showComment=1365754917961#c6542313222125674769

Viime keväänä kylvetty Tommi teki satoa parvekkeella kunnes alkoi syyskuussa näyttää todella huonovointiselta. Juurrutin kahdesta vielä elivoimaisesta oksasta uudet alut ja nämä ehtivät syksyllä kasvaa sen verran että selvisivät hienosti talven yli 30 sentin altakasteluruukussa. Banaanikärpäset tosin vaivaavat.

Nyt puska kukkii ja kasvaa, kypsiä tomaatteja ei vielä ole. Talven se selvisi ilman lisävaloa, valoisalla lounaisikkunalla. Teki jopa muutaman hedelmän keskellä talvea. Maku tosin ei ollut kummoinen lähes pimeässä kasvaneena, mutta tulevasta kesästä odotan suurta satoa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.