Tässä kiinalaisessa kasvatusvalossa on kolmen watin ledejä 9 kpl, kahta eri punaista ja kahta sinistä taajuutta. Suoraan päin valoa katsoen sävyjä on vaikea erottaa, mutta kyllä ne siellä ovat, kun lamppua katsoo vaikka muutaman paperikerroksen läpi. Siinä asiassa ne eivät ole huijanneet.
Punaiset aallonpituudet ovat 660 ja 630 sekä siniset 460 ja 430 nanometriä, eli ne ovat aivan tyypillisiä ledivaloja, joita on myyty miljoonittain hyväuskoisille hampun, chilin ym. kasvattajille vuosien ajan ja myydään edelleen. Chilifoorumilla keskusteltiin UFO-ledeistä kiivaasti jo 2009 ja silloin jotkut olivat jo vuoden niillä kasvatelleet. Hinnat olivat huikeita, tehot heikkoja ja niissä oli äänekäs tuuletin ja joskus vielä rämisevä rakenne, mutta mitäpä ei kasvattaja tekisi kasviensa eteen ja pysyäkseen kehityksen kärjessä. Eniten näitä kehuivat juuri laitteensa ostaneet tai enintään pari viikkoa kasvatelleet. Saattoivat ne toimiakin, kunhan kasvit saivat muutakin valoa ikkunasta, loisteputkista tms. Tuon värinen valo viherkasvilla ei vain käynyt minun esteettiseen silmääni.Kauan sinnittelin ilman ledejä kunnes viime syksynä havaitsin, että niitähän on myös valkoisia ja ilman tuuletinta. Siitä lähti tämä "Värien taisto". Myyjien mukaan punainen olisi aivan ylivoimainen, mutta päätin tutkia asian itse ja erotella kunkin värin mahdollisimman puhtaana. Tein lokerikon, johon ei juuri muuta valoa tullut, kukin ledi sai pärjätä omillaan ja siinähän se paljastui: punainen ei chilejä kasvata. Siihen tarvitaan valkoista tai sinisävyistä valoa. Punaisessa valossa kasvaneet olivat vain puolet tai kolmasosan valkoisessa valossa kasvaneiden koosta ja vaivaisen näköisiä muutenkin.
Nyt olen sitten varmistanut senkin, että punaisen baccatumin heikko kasvu ei johtunut heikosta siemenestä tai mullasta, mikä tietysti olisi mahdollista, kun kasvattien lukumäärä on pieni. Reilu kuukausi sitten poistin baccatumit värivalojen alta chinensejä varjostamasta ja istutin ne valkoisen työmaavalon alle. Siellähän kääpiökokoinen punainen innostui heti kasvamaan ja on kohta saavuttanut muut pituuskasvussa, mutta ei kuki vielä. Muissa on jo isoja chilejä kypsymässä. Ainut muuttunut kasvutekijä on valo ja sen vaikutus onkin mahtava. On tavallaan helpottava tunne, kun ei enää tarvitse vilkuilla värillisten ledien perään. Pitäkööt muut ne, minä pärjään paremmin ilman.
6 kommenttia:
Hei,
Tätä värien taistoa on ollut ilo seurata. Itsehän olen luottanut ainoastaan loisteputkiin. Tällä kaudella kaikki putket ovat 965-sarjalaisia, värilämpötilaltaan tuon 6500K
Kasvit voivat hyvin ja lajista riippumatta ovat lähes saman kokoisia, tuuheita, itse haaroittuneita ja muutenkin kompakteja. Lisäksi puutarhuri saa miellyttävää luonnollisen valon valohoitoa chilejä tarkastellessaan. Niin noihin on jo tottunut että aiemmin kirkkaana pitämäni 4000K valo on ikävän ruskeaa :)
Kannatti tehdä testi niin tietää mitä ei kannata vastaisuudessa käyttää.
Kohta on tuoretta herkkusatoa ruokapöydässä.
Samalla logiikalla vois antaa yhdelle kasville typpeä, yhdelle fosforia jne.. lopettaa lannoitteiden käytön kun eivät toimi :D
On tuo aika rankka vertaus. Kyllä minä ottaisin lannoitevertailuun myös jonkun yleislannoitteen, joissa on noita kaikkia.
Ledivertailussani valkoisessa ledissä ja ESL:ssä on myös punaista aallonpituutta, mutta ei niin määräävässä asemassa, että se värjäisi valon. Kaikkea tasapuolisesti tuntuu olevan chilien mieleen.
Värivalot on toimivia kesäkukkien ja kasvihuonkasvien sisällä tapahtuvaan aikaiseen taimikasvatukseen, missä tavoitteena on saada aikaan tanakat taimet, oikean auringon alle siirrettäviksi. Itse aion oman kokeiluni innoittamana rakentaa lisää värivaloja, joissa on yhtä paljon sinisiä, punaisia ja kylmänvalkoisia ledejä. Tarkoitukseni ei olekkaan kukittaa ja sadottaa kasveja sisällä, vaan saada energiatehokas valaistus pikkutaimille.
Varmaan noistakin löytyy tasapaino, mutta alkuaikojen kahden tai neljän taajuuden valot eivät yksinään riitä kasvuun. Muiden apuna kylläkin.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.