Olisiko sittenkin pitänyt olla taikauskoinen?

sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Perjantaina 13.2. kylvin lautalle annuumit enkä välittänyt päivämäärästä enkä kuun vaiheista. Ehkä olisi sittenkin pitänyt uskoa "vanhaa kansaa" ja sen uskomuksia. Annuumien idätys ei kaikilta osiltaan mennyt ihan putkeen.

Tuossa ne nyt ovat kaikki. Espanjalainen Pimiento de Padron omista vanhoista siemenistä iti komeasti ja taimet ovat nyt puolentoista kuukauden ikäisiä, 20 cm korkeita, tuuheita ja nupuistakin on aavistus latvoissa.

Keskellä ovat murheenkryynit. Indian PC-1 iti viikon myöhemmin ja on nyt paljon pienempi. Jalapeño Pinata iti hyvin hitaasti ja huonosti, eikä tuo taimikaan hyvin voi, toinen kuoli pienenä. Thai Culinary ei itänyt lainkaan.

Oikean laidan korealainen Kim Chi ei suomalaisista taikauskoista välittänyt, vaan kasvaa annuumeista korkeimpana. Toinen siemen ei itänyt.

Padronit tapansa mukaan kaatuilivat pienenä ja nousivat sitten vähän matkan päästä pystyyn kasvuun. Se tekee taimista tukea kaipaavia tai helposti kaatuilevia. Vaakasuorassa rungon osassa kasvaa kuitenkin jo juuria ja sen kun hautaa multaan seuraavassa ruukun vaihdossa, kaikki on hyvin.

Kim Chi on myös ollut kuusi viikkoa taimella ja nuppujahan siellä on latvassa ja varsi alkaa haarautua 25 cm korkuisena. Nämä eivät kaivanneet latvomista, kun saivat nauttia taimivaiheen 50W energiansäästölampun valosta lähietäisyydeltä. Kohta ne eivät mahdu lampun alle ja olisi jo auringon aika tulla näkyviin.

Vakavasti harkitsen vielä uusintakylvöä Pinatasta ja Thai Culinarysta, vaikka kevät on jo pitkällä ja nouseva kuukin jo menetettiin, eli taivaan merkit eivät taaskaan ole suotuisassa asennossa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minun Padronit ovat kovin korkeita, eivät ollenkaan noin tuuheita ja matalia. Lehtiä toki on ja haaroittuvat hyvin. Ensimmäistä vuotta kasvattelen. Onko se valonpuutetta, varsi venähtää nopeammin? Jonkun verran lisävalaistusta annoin helmi-maaliskuussa mutta ensi vuonna pitää ostaa joku loisteputki jonka saa lähelle.

Chilivaari kirjoitti...

Kyllähän se pääasiassa valon vähyydestä johtuu, mutta tietysti lämpö ja lannoitus pitää myös olla tasapainossa. Hämärässä tai kylmässä pitäisi myös lannoitusta vähentää ja lämpötilan noustessa myös valoa pitäisi olla lisää.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.