Kiinalaiset pakkasvahdit pettävät

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Parvekekausi ei alkanut ihan siististi ja sileästi.

Ensimmäinen yö meni vielä jotenkin, mutta toisena aamuna parit isot baccatumit näyttivät murheellisilta. Tämä on Sugar Rush. Kylmä oli yllättänyt yöllä. Erityisesti juuristo on herkkä ainakin aluksi. Tuntuu, että ne tottuvat vähitellen, viimeistään viikon kuluessa. Tähänkin auttoi aamulla kädenlämpöinen vesi juurille ja varret nousivat taas entiseen korkeuteensa.

Lämpömittari kertoi, että yöllä parvekkeella oli käynyt viidessä asteessa, kun ulkona oli nollassa. Pakkasvahti oli siis pettänyt, sen kun piti pitää lämmöt kymmenen asteen tuntumassa.

Halpa kiinalainen lämpöpuhallin on huolehtinut pakkasöiden pelastamisesta, tämä yksilö vasta pari vuotta. Sen lämpötilansäädin on epämääräinen kiekko ja toleranssit isoja, mutta olen minä sillä joten kuten tähän asti pärjännyt. Ehkä nuo termostaatit eivät todellakaan kestä useita vuosia tai kylmiä talvia parvekkeella, vaan alkavat toimia miten sattuu.

Eilen aamulla paloivat hihat tuon kanssa lopullisesti, kun aurinko paistoi parvekkeelle, lämpömittari näytti +27° ja lämpöpuhallin paahtoi täysillä lisää lämpöä tupaan. Lähirautakaupastani, keskustan Clasulta löytyi tuommoinen ratkaisu sähköverkon ja puhaltimen väliin:

Tuo on nimeltään Plug-in Thermostat eli Lämpötilavahti. Se kytkee virrat puhaltimelle, kun asetettu lämpötila alitetaan ja kytkee ne pois, kun lämpötila on noussut asteen verran asetuksen yläpuolelle. Ensimmäinen yö näytti lupaavalta, kunhan tuon ensin sai käyntiin. Illan kylmetessä alkoi kyllä kylmä hiipiä puseroonkin, kun kytkentää ei vain tapahtunut.

Kiinalainenhan tämäkin on ja vaikka se maksaa kahden halvan puhaltimen hinnan (32€), on se selvästi halpissarjaa. Ensinnäkin sen lämpömittari näyttää asteen verran enemmän kuin minun muut mittarini, joista yksi on tuossa tarkistusmittauksessa. Toisekseen parvekkeen ulkoseinällä on kolmisen astetta viileämpää kuin sisäseinän vieressä sähköpisteessä. Piti siis asettaa neljä astetta lisää tavoitelämpöä.

Katsellaan nyt, miten käy. Tuo kun pettää pakkasyönä, tuho voi olla totaalinen, mutta niinhän se näiden sähkövehkeiden kanssa aina on. Myös verkosta voi loppua sähkö. Lyhyistä katkoista tuo ei  kuitenkaan menettänyt muistiaan. Taloudellisestihan tuo ei pienviljelijälle ole kannattava hankinta. Viime keväänä minulla oli kulutusmittari kevään lämmityskautta mittaamassa ja kolmekymppiä siihen kului sähköä, eli sen euron yöltä, kuten olin laskeskellutkin. Siitä ei tarkallakaan säätämisellä paljon säästetä. Huolettomuudesta minä maksan mielelläni, jonkinlaisesta varmuudesta, että pakkaset eivät tule sisään eikä lämmitin puske lisää hikeä aurinkoiselle parvekkeelle. Mielensä pahoittamisellakin on hintansa, minulla se oli kolme kymppiä.

5 kommenttia:

Sara - Villa Emilia kirjoitti...

Niinhän ne pettävät... Meiltä paleltui yksi pelargoni (onneksi sellainen tylsänpunainen) ja muutamia orvokkien taimia (onneksi niitä on paljon). :)
Toivottavasti uusi, kalllimpi laitteesi nyt toimii niin kuin pitääkin!

Minna S. kirjoitti...

Surullinen näky, onneksi chili toipui. Toivottavasti uusi vempele toimii. Luen näitä mielenkiinnolla, koska mekin tarvitsemme jossain kohtaa pakkasvahdin. Viime vuonna pakkasvahti olin minä. Tylsää puuhaa se edestakaisin kantaminen, eivätkä taimetkaan siitä niin tykkää. Meidän nurkilla en edes suunnittele vielä kasvihuonekautta, järvi on suurimmaksi osaksi jäässä ja paikoitellen on reilustikin lunta. Vielä on aikaa suunnitella lumivahtia.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla teki kasvihuoneessa lämmitin samaa, eli lämmitti siitä huolimatta että huoneessa oli yli 20 lämmintä. Ostin itsekin samaisen lämpötilavahdin kasvihuoneeseen muutama viikko sitten. Hyvin on toiminut mutta alkuun lämpötilan heittely oli suurta. Eli jos asetus oli vaikka +12 asteessa, saattoi lämmöt heitellä +8 ja +16 asteen välillä, jopa enemmänkin. Tuohon auttoi kun irrotin laitteen alapuolelta sen lämpöanturin suojaritilän. Reagoi nyt niinkuin pitääkin, asteen toleranssilla kumpaankin suuntaan asetetusta arvosta. Arvelen, ettei ilma tuon suojaritilän sisällä vaihtunut kovin nopeasti ja siksi nuo viiveet reagoinnissa. Lisäksi anturin johtoa on helppo jatkaa jos on tarvetta, kun tuon ritilän irroitti. Ihan hyvin on toiminut nämä viikot vaikka alkuun jännitti jättää tuon varaan kasvit. Täytyy ensi vuodeksi rakennella oma termostaatti johon uskaltaa luottaa. :) -Chilioni

Chilivaari kirjoitti...

Tuotearvostelut olivat kyllä hyvin negatiivisia. Siellä on kuulemma akku, joka pitää asetukset, mutta se ei kestä vuotta, paria enempää ja sitten pienikin sähkökatkos sekoittaa ohjelman.
Tuon ritilän merkityksen huomasin myös. Laite ilmeisesti lämpenee sisältä, ehkä akun lataus ja merkkivalo riittävät siihen ja se sekoittaa lämpötilan. Kun nostin laitteen pystysuoraan, ritilä alas tarkkuus parani oleellisesti. Se ei siis toimi jatkojohdossa vaakasuorassa oikein.

Obatsu kirjoitti...

Mitä tomaattilajikkeita kasvatat tänä vuonna? Niistä olisi mukava lukea enemmänkin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.