F4 risteytys kasvaa vauhdilla

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Eihän tämä oma risteytys ole. Sain sen yllätyspakettina Herpiililtä, joka on suomalaisen chilinkasvatuksen kävelevä tietosanakirja ja kansainvälisen kasvatustiedon tutkija ja linkkilistojen ylläpitäjä. Hänellekin tämä oli tullut yllätyksenä.

Starfish x Hot Tree Pepper F4 (C. baccatum x baccatum) lienee virallinen nimitys tälle vahinkoristeytymälle, jonka historia tunnetaan. Herpiilin piti kasvattaa MasaT:ltä saadusta Starfishistä otetuista siemenistä itselleen Starfishejä, mutta tulos olikin pitkulainen, vähän muhkurainen punainen chili, joka osoittautui varsin makoisaksi. Selvisi, että sen oli täytynyt risteytyä vieressä kasvaneen Guyanalaisen baccatumin Hot Tree Pepperin kanssa.  Nyt ollaan neljännessä sukupolvessa, siitä tuo F4. Tästä voi vielä tulla esiin uusia muotoja ja makuja, mutta vähitellen sen pitäisi alkaa vakiintua.

Chileillä ensimmäinen risteytys eli F1 sukupolvi ovat kaikki samanlaisia ja niitä myydäänkin siemenmarkkinoilla paljon, kun hyvä yhdistelmä on löydetty. Seuraavissa sukupolvissa sitten alkaa vaihtelu, esiin voi putkahdella kumman tahansa vanhemman  tai näiden esi-isien ominaisuuksia, väri ja muotokin vaihtelevat. Kustakin sukupolvesta valitaan parhaat ja toivotaan niiden ominaisuuksien periytyvän seuraavalle, mutta yllätyksiä sattuu koko ajan. Siksi risteyttäjän pitäisi kasvattaa suuri joukko kutakin sukupolvea löytääkseen parhaat ominaisuudet. Nyt tätä taakkaa on vähän jaettu eri puolille Suomea.

Tällä näyttäisi olevan enemmän Starfishin geenejä ainakin kasvutavasta päätellen. Se on jo ikkunalaudalla kasvanut toista metriä korkeaksi, vaikka latvoin sen pienenä saadakseni tuuheamman ja matalamman kasvin.

Risteytymän kukka on tyypillinen baccatumin kukka, mutta mitäpä muuta se voisikaan olla, kun molemmat vanhemmat ovat baccatumeita. Kukkia on paljon, mutta vielä en ole nähnyt raakileen muotoa. Ehkä parvekkeelle pääsy ja lisääntynyt valo auttavat.

Aurinko on vihdoin näkynyt täälläkin ja aloin perata olohuoneen ikkunaa ja siirrellä osan chileistä ja tomaateista parvekkeelle. Yöt pidän lämmittimellä plussan puolella, mutta jos sattuu pitkä pilvinen ja viileä sääjakso, silloin ehkä pitää kantaa niitä takaisin. Nyt säätiedotus näyttää kuitenkin lupaavalta.

Parvekekausi on avattu!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostavaa totisesti tuo risteyttäminen, itselläkin nyt projekti carolina reaper x aji fantasy meneillään ja tavoite olisi yrittää kanssa saada vakautettua :)

-0lli

Anonyymi kirjoitti...

Kerrot siirtäväsi chilejä ja tomaatteja ulos / parvekkeelle nyt kun pakkaset ovat ohi.

Olen itse aikeissa kasvattaa ensimmäistä kertaa ulkona kasvihuoneessa ja olen lueskellut netistä "ohjeita" siihen, koska on oikea hetki siirtää kasvit ulos. Jossain sanottiin, että Chilin kasvu häiriintyy alle +7 ja tomaatilla alle +10 asteessa.

Mielestäni nuo rajat ovat liian korkeita, mitä mieltä itse olet, kasvavatko Chilit vaikka lämpö kävisi vaikkapa +2:ssa öisin?

-Jusssssi

Chilivaari kirjoitti...

Kylmistä keväistä voit varmaan löytää juttua edellisiltä vuosilta tästäkin blogista. Eihän ne suorastaan rakasta kylmiä öitä, mutta selviävät kyllä. Minulla on lämpöpuhallin, jolla torjun hallat öisin. Jos multa ja juuret menevät kovin kylmiksi, varret vetävät veltoksi aamulla, mutta nekin paranevat, kunhan juuret lämpiävät. Lämmin vesi auttaa nopeammin. Pitkä kylmä jakso kyllä pysäyttää kasvun ja lehtiäkin putoilee, mutta silloinkaan chilit eivät kuolleet. Pakkanen tietysti jäädyttää ne, joten plussalla pitää olla koko ajan.
Tomaatit tuntuivat pitävän viileistä öistä viime keväänä, eikä se haitannut myöhempää kukintaa ja kehitystä. Hitaammin ne tietysti kasvavat kuin lämmössä, mutta samalla tulee tukevampia taimia.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.