Saa repiä varresta

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Idätystavakseni on vakiintunut "kelluva talouspaperi" sen vaivattomuuden ja visuaalisuuden vuoksi.

Jotkut vierastavat sitä siksi, että eivät rohkene siirrellä arkoja pikkutaimia. Turhaa pelkoa sanon minä. Taimet ovat tuossa vaiheessa hyvinkin sitkeitä ja kestäviä.

Minulta oli jäänyt idätyslautalle muutama taimi vähän pidempään, kun idätin kolmea siementä ja vain yhdelle tai kahdelle on elintilaa kesään asti. Uusia itämään laittaessani repäisin nuo ylijäämät irti ihan vain "varresta kiinni ja nykäisy"-periaatteella. Juuret olivat jonkin verran kiinnittyneet paperiin, mutta kaikki irtosivat ehjänä. Multaan upotettuna noista tulisi elinvoimaisia kasveja. Ne eivät muuten pelkällä vedellä kasva juuri tuota isommaksi, vaikka unohtaisi ne pitkäksikin aikaa lautalle.

Tein saman puhdistusoperaation joskus aikaisemminkin tutkiessani siemenketjukirjettä varten itävyyksiä. Silloin tulos oli vielä vakuuttavampi: 30 varresta revittyä sirkkalehtitainta, kaikkien juuret ehjänä. Takuuta en kuitenkaan voi antaa. Papereita on erilaisia. Tämä oli Serlaa.

5 kommenttia:

ladoga kirjoitti...

Tietysti multaidätys poistaa kypäräongelman. Kostea multa kun pitää siemen pehmeänä ja irroittaa sen taimen noustessa maasta.

Chilivaari kirjoitti...

Nyt taisit lukea huolimattomasti.
Kyse oli koko taimen repimisestä kasvualustaltaan.
Ei idätyslautalla mitään kypäräongelmaa esiinny, vaikka kasvit pääsisivät venähtämään, kuten tässä. Osittainkin suljettu rasia pitää kosteuden niin korkeana, että siementen kuoret kyllä irtoavat. Mullassa sitä oli useammin.

Happara kirjoitti...

Olin huomaavinani samaa eli kypäriä ei lautalla jäänyt killumaan ollenkaan samassa mittakaavassa kuin mullassa.
Varresta tasaisen varmasti vetämällä kaikki lähtivät sujuvasti irti, vaikka jotkut olivatkin kehittäneet viikossa melkoiset juuret.

Kimppu kirjoitti...

Omat kokemukset kypäpäistä ovat taasen toisenlaisia. Lautalla niitä tuntuu tulevan paljon, suoraan multaan kylvettäessä vain harvalla on enää kypärä päässään kun taimi turpeen pinnalle nousee. Voisivatko erot johtua kasvatetuista lajeista?

Chilivaari kirjoitti...

Eiköhän kyse ole lähinnä ilman ja kasvatusalustan kosteudesta. Jos idätysastian päällä pitää kantta, ilma taimen ympärillä on hyvin kosteaa ja kuori irtoaa herkästi. Ilman kantta ja mahdollisesti vielä kuivassa huoneilmassa patterin päällä noita juuttumisia tapahtuu.

Minä en ole huomannut mitään lajikohtaista logiikkaa tässä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.