Kookos kellastaa chinenset

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Tuo nyt on liian jyrkkä väite, mutta käyttämäni kookosmulta on kasvattanut vain kellastuneita chinesejä. Sävyero ei ole voimakas, mutta olen ihmetellyt sitä jo kuukausia. Silmä havaitsee, että jotakin on vialla, mutta kuvassa sitä on vaikea saada näkyviin. Toisaalta kasvit kasvavat ja satoakin alkaa muodostua. Väri on oire jostakin puutoksesta, mutta ei kohtalokas virhe kuitenkaan.

Maaliskuussa ostin heräteostoksena keskustan rautakaupasta muutamalla eurolla kolmen kookoskuitupaketin tarjouksia. Nyt hinta näyttää olevan 5€ paketti. Se siitä halpuuttamisesta, vaikka nythän ei enää ole mullanvaihtosesonki. Chilit pääsivät silloin taimiruukusta isompaan ja kookoskuituun. Kaikki siihen siirretyt chinenset alkoivat kasvaa, mutta kasvu oli kellertävää. Muut olivat normaaleja. Tiedän toki, että kookoksen ravinteet eivät riitä pitkälle, mutta lannoitin melkein alusta asti tupla-annoksella Puutarhan Kesää (2ml/l). Ei auttanut chinenseille. Taimet olivat alhaalta ylös asti kellertävän sävyisiä, kun ne aikaisempina keväinä ovat olleet syvän vihreitä.


Tänään taisin saada ilmiön näkymään kuvassakin. Olisi pitänyt käyttää vertailua, mutta nyt vertailu syntyi itsestään. Vaihdoin muutama viikko sitten tämän Trinidad Scorpion Cardin isompaan ruukkuun, laitoin puolet puutarhamultaa kookoksen seuraksi ja reilusti kanankakkaa yhteen nurkkaan varastolannoitteeksi. Seuraus on tässä. Oikealla on entinen, kellastunut latva, vasemmalle kasvaa uusi, terveemmän värinen haara. Ilmeisesti lannoitevarastoon on jo osuttu ja runsaampi typpi vaikuttaa kasvuun ja väriin.


Pikku skorpioneja siellä kellastuneenkin lehden alla jo majailee. Kunpa eivät jäisi juhannusviikon kylmyydessä pikkuruisiksi hämähäkeiksi.

Baccatumit kasvavat tuossa kookoksessa aivan normaalisti ja ovat oikean värisiäkin. Niille se käy hyvin. Kummallista. Eri chililajien erilaisista ravinnevaatimuksista ei ole kovin paljon tietoa liikkeellä, mutta eroja niissä on, se on nyt selvää.

9 kommenttia:

Jozpe kirjoitti...

Itsellä kävi samanlainen kellastuminen ensimmäisellä testichilillä (Aji Fantasy), mutta nyt tänä vuonna istutin kaikki chinenset kookokseen ja tekevät kyllä syvän vihreitä lehtiä. Annan aika tymäkkää lientä puutarhan kesää EC 2.2 ja puskat eivät näyttäisi siitä kärsivän

Chilivaari kirjoitti...

Puutarhan kesä ei näille chinenseille riittänyt. Alusta asti annoin kaksinkertaista annosta eli 2ml litraan ja siitäkin välillä lisäsin. Ei auttanut. Kookoksia on erilaisia ja tästä nyt vain puuttui jotakin, mitä lannoitteeni ei täydentänyt. Kanankakka näyttää sen tekevän, eli saattaa olla typen ja kaliumin suhde, joka oli vialla. Toisaalta sekoitin nyt ruukkuun kookokseen puolet multaa, joten se saattoi tuoda sen puuttuvan hivenaineen.

Kylmää kasvupaikkaa voisi myös epäillä osasyyksi, mutta kalvakka väri kyllä alkoi jo sisällä ikkunalaudalla, eikä huonontunut, mutta ei myöskään parantunut parvekkeella. Lämpötilaan en siis usko.

Seppo kirjoitti...

Seppo sanoi...
Minulla on habanero kasvanut jo toista vuotta kookoksessa aivan tyytyväisenä enimmäkseen Puutarhan kesällä lannoitettuna. Cheiro roxakin viihtyy aivan hyvin. Myös rocato pärjäsi kookoksessa taannoin erinomaisesti. Aikoinaan ihan aloittelijana yritin kasvatella muitakin chinensejä kookoksessa, mutta niille en voinut tarjota kunnollista kasvupaikkaa ja sato jäi saamatta. Eivät lehdet kellastuneet niissäkään vaan ongelmat johtuivat kylmästä kesästä ja ulkokasvatuksesta.

Käyttämäni kookos on ollut enimmäkseen eri valmistajan tuotantoa, tosin olen kyllä käyttänyt myös tuota samaa rautakaupan kookosta joillekin tämän vuotisille kasveille eikä ongelmia ole ilmennyt.

Joku ravinneongelmahan sinun kasveillasi täytyy olla. Samaa kellastumista minulla teki aikoinaan kookoksessa kasvanut aji amarillo small, kun lannoitin sitä Nutriforten kaksikomponenttisella lannoitteella. Puutarhan kesään vaihtaminen korjasi silloin tilanteen. Tulkitsin, että ongelma silloin johtui veden ph:sta. Nutriforten typpi+kalsium ehkä nosti kasteluveden ph:n liian korkeaksi, eivätkä ravinteet imeytyneet kunnolla.

Ehkäpä kookoskuidussa kasvattamisessa kasteluveden ph-arvo on tärkeämpi kuin mullassa tai turpeessa kasvattaessa.

Herpiili kirjoitti...

Ongelma voi sijaita myös muualla. Tänä vuonna tuli kokeiltua Tokmannin myymää EcoGrip-merkkistä kookoskuitua ja omat taimeni olivat surkeimmat vuosikausiin, suurta kellastelua ja juuriston kasvu oli käytännössä minimaalista.

Tilanne korjaantui kookoskuidun vaihtuessa chilitarvikeliikkeestä hankittuun tuotteeseen. Ongelman syyksi paljastuikin sama jota olin jo aiemmin epäillyt, halvimmissa kauppojen kookoskuiduissa on voitu valmistusvaiheessa kasvualustan huuhtelut suorittaa merivedellä ja siten ovat turvotuksenkin jälkeen täynnä suoloja.
Chilitarvikkeen asiakas oli samaisesta tuotteesta ottanut puristenesteanalyysin ja EC-mittarin lukemat olivat viiden paikkeilla, joka kielii vahvasti merivesihuuhtelusta. Tuon tällä hetkellä käytössäni olevan kasvualustan EC on suoraan paketista otettuna 0,1 eikä sisällä ravinteita, muttei suolaakaan.

Kellastelut saattaisivat hävitä todella reippaalla kasvualustan huuhtelulla, jos käyttämässäsi tuotteessa on sama ongelma.

Chilivaari kirjoitti...

Varteenotettavia huomioita. Mittareita minulla ei ole, joten faktaan en voi vedota. Vesilaitos ilmoittaa täällä kaupunginosittain veden laadun reaaliaikaisesti ja pH on ollut melko alhaalla, 7:n pinnassa ja maaliskuun lopulla jopa sen alle. eli matalaa pH:ta voisi epäillä.

Alun perin lähdin siitä, että tämä on vain yhden tuotemerkin ongelma, muilla merkeillä on omansa. Kun Keralassa tutustuin kookoksen kuorien jatkojalostukseen, niitä uitettiin merenrantasuolla vesikuopassa muutaman sadan metrin päässä rannasta. Tuollaisissa oloissa vesi varmaan on suolaista ja Herpiilin mittauksetkin sen todistavat, että meri- tai murtovedessä liottamista tapahtuu.

Minä uskon ratkaisseeni ongelman sekoittamalla puutarhamultaa ja kookosta suunnilleen fifty-fifty.

Unknown kirjoitti...

Eikös kookoskuidussa viljelyyn suositella ihan siihen tarkoitettuja lannoitteita?

Chilivaari kirjoitti...

Onhan siihen olemassa ihan nimettyjä lannoitteita, mutta varhaiset kokeilijat ainakin saivat chileillä aikaan heikkoa tai kellertävää kasvua. Nuohan on kehitetty hampun kasvatukseen.

Matti kirjoitti...

Ecogrippiä käyttänyt ainoastaan kuluvana vuonna alkuun ja alkukasvatteluissa tuuheaa ja vehreää kasvusto. Maitopurkeissakaan ei ongelmia kun olin kanankakkaa nakellut sekaan, mutta kun jätin kanankakan parista erästä pois varsinkin isommilla kasveilla niin alkoi hieman kellertämään, toki päästin heikommalla lannoituksellakin menemään...

Toki jos PH alhainen niin eikös pitäisi kompensoida PH 8 tienoilla olevaa vesijohtovettä?

Seppo kirjoitti...

Minäkin olen tällä kaudella käytellyt sekä Tokmannilta että Clasulta ostamaani kookosta enkä ole mitään outoja oireita tähän mennessä osannut havaita. En kyllä muista mikä kasvaa missäkin kookoksessa ja varmaan käyttelin niitä sekaisinkin, myös chilitarvikkeesta ostettujen kanssa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.