Tomaatit kypsyvät heinäkuun viimeisellä viikolla

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Tomaatit ulkokasvatuksessa Tampereen leveysasteilla tuntuvat noudattavan vuodesta toiseen aika tarkasti samaa aikataulua, kukinta toukokuun loppupäivinä ja kypsää heinäkuun viimeisinä päivinä. Liki kaksi kuukautta niillä menee kehittymiseen kukista kypsäksi. Pieniä kirsikkatomaatteja toki on saatu ulkoa jo kolme viikkoa ja parvekkeelta juhannuksesta lähtien varhaistomaattia. Kasvihuone nopeuttaisi hommaa, kun lämpöä olisi enemmän ja taimet uskaltaisi istuttaa aikaisemmin.

Tomaattipenkki neljälle tomaatille on ahtaalla viiniköynnöksen ja omenapuun välissä rinteen terassointiseinää vasten. Istutin joka toiseksi matalan pensastomaatin, niin saavat hiukan enemmän tilaa. Lisää tomaatteja on talon eteläseinustalla.

Ensimmäisenä kypsyi tänä vuonna keltainen Golden Sunrise (yläkuvassa vasemmalla), mutta Sibiria (keskellä) paljastaa myös kypsiä, kun lehtiä raottaa. Keltaisia on poimittu tämän viikon alusta, Sibiriaa vasta nyt ja Mano tulee muutaman päivän perässä. Sungold kirsikkatomaatista saadaan päivittäin pientä satoa.

2 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Oletko kokeillut Hartzfeuer F1 lajiketta ? Minulla ensimmäiset tomaatit taisi kypsyä talon seinustalla juhannuksen paikkeilla ja ihan hyvän makuisiakin, normi runkkotomaattia vähän pienempi. Tosin esikasvatus oli luonnollisesti kasvihuoneessa.

Chilivaari kirjoitti...

Esikasvatuksesta on paljon kiinni. Minulla se sujui nyt viileällä parvekkeella. Lämmössä olisi ainakin joku viikko voitettu.
Harzfeueria en ole kasvattanut, mutta saksalaissivusto ei pitänyt sitä aikaisten lajikkeiden kastiin kuuluvana. No, nämä määritelmät eivät ole muissakaan pitäneet. Minullakin keltainen piti olla muutaman viikon Sibiriaa hitaampi, mutta se kypsyi muutaman päivän aikaisemmin, vaikka ne on samaan aikaan kylvetty ja vierekkäin kasvatettu.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.