Malediiveilta Tampereen harjuille

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Kummallisia ovat chilien tiet. Maldivian Heart X Purple Bhut (C. chinense) on risteytys, jonka toinen osapuoli on Malediiveiltä, toinen Intiasta. Malediivit ovat ensimmäisiä ilmastonmuutoksen uhreja, jos merenpinta alkaa nousemaan. Saaren korkein kohta on vain 2,4 metriä nykyisestä pinnasta.

Merenpinnan korkeus voi todella vaihdella. Asun Tampereella harjun rinteessä ja tontillamme on kuulemma ollut muinoin meren rantaviiva noin 8000 vuotta sitten. Nyt asun 116 metriä Itämerta ylempänä. Maa on kohonnut kun Tanskan salmista aukeni reitti Pohjanmerelle ja Suomi vapautui jään ja Litorinameren alta.

Nyt tuo kaukainen, kummallinen risteytys kukkii chinenselle oudon värisin kukin. Kukka on hyvin pieni, vain 8 mm leveä, kun baccatumin tai annuumin kukat ovat usein 25-30 mm leveitä.

Eikä tässä vielä kaikki. Myös raakileet ovat oudon värisiä. Yleensä ne ovat erilaisia vihreän sävyjä, mutta tämä on jotakin vaaleanpunaisen ja ruskean väliltä. Selitys täytyy olla toisessa esivanhemmassa eli Bhut Jolokian Purple-muodossa. Tuon värin saamiseksi on käytetty jotakin minulle tuntematonta lajiketta jossakin risteytyksen vaiheessa. Purple-versiothan ovat varsin yleisiä muunnoksia. En ole ollut niistä innostunut, eiväthän ne ole aitoja, mutta nyt tuli hankituksi tällainen. Uteliaana seuraan, mitä siitä seuraa ja mille se maistuu.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.