Avomaankurkku Profi F1 - pakko kehua

torstai 29. kesäkuuta 2017

Kurkku Profi F1 parvekkeella 29.6.

Myönnän heti kättelyssä, että en ole mikään kurkku-asiantuntija, jutuille saa nauraa vapaasti, saa myös neuvoa. Lapsuudessa maalaistalossa kasvatettiin kurkkuja lavassa ja ilmeisesti aina samaa lajiketta. Nyt vanhoilla päivillä olen muutamana kesänä kokeillut hiekkaharjuisella tontillamme erilaisia lajikkeita ja aina jotenkin huonolla menestyksellä. Sato jää vaatimattomaksi tai kurkut ovat pieniä ja kovia. 5-7 erilaista hienonnimistä kurkkua on tullut kokeiltua, myös niitä kaikkein tavallisimpia. Omaa syytäni epäonnistumiset tietysti ovat, kurkku tarvitsee paljon ravinteita ja paljon vettä. Karjanlantaa sinne lavaan laitettiin pohjalle ja päivittäin piti kastella.

Tänä vuonna idätin toukokuun alussa vain yhtä lajiketta, Profi F1, jota sanottiin aikaiseksi ja satoiseksi. Se on partenokarppinen, eli siinä on vain emikukkia, eikä se tarvitse pölytystä. Siitä juolahti mieleen pistää yksi taimista parvekkeelle ihan vain kokeilun vuoksi. Niinpä se jäi kolmen litran ruukkuun ja alkoi kasvaa vauhdilla. Nyt tuota metristä roikaletta ei enää pysty vaihtamaan isoon astiaan. No, kookoskuituhan on vähän kuin vesiviljelyä; sinne vain runsaasti vettä ja runsaasti ravinteita. Näillä on mentävä, mutta ei tuo oikein ole, pelkkä utelias päähänpisto.

Aluksi laitoin sen kiipeilemään tukikeppiä pitkin, mutta sehän loppui äkkiä. Sitten ripustin katosta köyden, johon se tarttuu noilla kärhillään tiukasti. Varsi on piikikäs ja niin ovat kurkutkin ihan pienestä pitäen. Kukinnan jälkeen kesti viikon verran ennen kuin näkyvää kasvua tapahtui noille pikku aluille. Luulin jo, että pölytys ei onnistu tai ravinteita oli liian vähän. Lisäsin lannoitusta ja typpeä. Sitten nuo venyivät viikossa syöntikokoon.

Kaikista kukista on muodostunut kurkkuja ja niitä on jo syöty monia. Nämä eivät ole vielä täysikokoisia, mutta muutamassa päivässä koko kasvaa. Auringossa tuon lehdet veltostuvat helposti, mutta kastelu auttaa. Ulkona sateisessa ja viileässä kesässä kukinta on vasta alkamassa ja kasvien koko on alle puolet tästä lasien takana kasvavasta. Kurkku pitää selvästi lämmöstä. Nyt makukin on hyvä ja siemenetön sisus on sopivan kostea. Näin hyvin ei minulla kurkku ole koskaan kasvanut. Profille täydet pisteet; tai katsotaan nyt, miten se pärjää ulkona.

2 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Monta vuotta olen vain ja ainoastaan kasvattanyt tuota Profia avomaankurkkuna. Ihan törkeän hyvä kurkku! Meillä on pari kasvihuonekurkkua kasvarissa ja loput kurkut tuota Profia avomaalla. Ne menee syönti ja säilöntäkurkusta komeesti. Monena vuonna ollaan syöty niitä pitkälle syksyyn!

Chilivaari kirjoitti...

Kiitos kommentista, olen siis ehkä vihdoin löytänyt sen oikean kurkun meidän tontille. Kasvupaikat ovat erilaisia, samoin kasvattajat, mutta hyvä kuulla, että tällä voi onnistua.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.