Siinä on itua

sunnuntai 22. joulukuuta 2019


Rocoton taimet siinä vapautuvat siemenen kuoristaan. Vihreitä ituja nousee idätyslautalta jouluksi runsain mitoin.

Idätyksestä kelluvalla lautalla on täällä ollut vuosien mittaan paljonkin juttua, mutta jos jostakin syystä et vielä systeemiä tunne, siitä löytyy selostus esimerkiksi täältä.

10 kommenttia:

Markon chilit kirjoitti...

Onpa hieno kuva! Itsellä myös nyt useampia Rocotoja turvebriketteihin kylvettynä. En ole vielä idätyslauttaa kokeillut mutta voisin kokeilla muutaman C. baccatumin kanssa Tammikuun puolella.

Rauhallista joulua!

Olli Aalto kirjoitti...

Hei, kauanko itäminen rocotoilla kesti? Laitoin omat rocotot itämään eilen, Guatemala Orange, Costa Rica ja Montufar.

Chilivaari kirjoitti...

Tuossa nuo on 12 päivää lautan virittämisestä. Mullassa taimelle saamiseen meni yli 2 viikkoa. Lämpötiloistahan tuo nopeus on kiinni. Lautalla esimerkiksi kannen unohtaminen laskee haihdutuksen ansiosta lämpötilaa aika tavalla.

Johnny Neutron kirjoitti...

Reippaita Rocoton taimia kuvassa. Laitoin itse tammikuun alkupuolella jokusia erilaisia chinense lajikkeiden siemeniä itämään. Idätysalustana minulla on Oasis-kukkasienestä leikattu lautta. Siemenet itivät melko pian siten, että juuren alku pilkistää siemenen kuoresta. Aloittalijana olen kuitenkin nyt kovasti hämilläni, sillä itäminen vaikuttaa pysähtyneen siihen. Osa juurista on kasvanut hieman isommaksi; Valtaosa ei. Itse kasvin rungosta sekä sirkkalehdistä ei ole vielä tietoakaan. Varmaa on, että siemenet eivät ole missään vaiheessa päässeet kuivumaan. Olenko ymmärtänyt oikein, että idätyksen tässä vaiheessa ei pitäisi vielä olla tarvetta kasvivalolle ja/tai erilliselle ravinteelle?

Chilivaari kirjoitti...

Ei se valosta tai ravinteista ole kiinni.
Lähinnä epäilisin kylmää tai kuivuutta. Onko sinulla kansi idätysastian päällä? Haihtuminen viilentää aika tavalla.
Sitten voisi epäillä itse Oasistakin. En löytänyt siitä tuotetietoja. Se voisi vaikka olla käsitelty jotenkin, sisältää desinfiointiainetta tai ravinteita leikkokukille ja ne myrkyttävät siemenestä tulevat idut. Tuskin sentään.

Lämpöä idätyksen pitäisi sietää jopa yli 30°, vaikka meillä huonelämpö (22-23) riittää hyvin.

Vielä sekin juttu, että mitä sinulla on lautan pintakerroksena? Jotkut paperit voivat myös sisältää kemikaaleja.

Johnny Neutron kirjoitti...

Idätysastian päällä on kansi. Lukuunottamatta niitä hetkiä, jolloin olen "tuulettanut" astiaa, tunnin tai pari kerrallaan, keskimäärin parin vuorokauden välein. Kanteen on kyllä porattu viisi erillistä, pari - kolme milliä halkaisijaltaan olevaa reikää, jotta astia ei olisi ihan umpio. Näiden ilmastointireikien koko on kuitenkin astian tilavuuteen nähden niin vähäinen, että ongelma tuskin on haihtumisesta johtuva viilentyminen. Ainakin astian kannen sisäpuolella on aina ollut tiivistyneenä kosteutta, kun olen sen avannut, jonka käsitän tarkoittavan sitä, että haihtuminen näiden ilmastointireikien kautta ei kuitenkaan olisi suuren suurta.

Aluksi idätysastia oli huonelämmössä. Reilun viikon verran idätysastian alla on nyt ollut 20 wattinen lämpömatto. Lämpömaton myötä idätysastian lämpötila sekä ilmankosteus ovat ihan silminnähdenkin kasvaneet mutta itse kasvutapahtumaan sillä ei valitettavasti ole ollut vastaavaa vaikutusta.

Lautta on tässä tapauksessa ihan idätysastian pohjaan asti ulottuva ja koska Oasis sitoo ja nostaa itsessään vettä, niin jätin koko pintakerroksen pois. Siemenent ovat siis suoraan Oasiksen päällä, ilman että välissä olisi talouspaperia tai kahvinsuodatinta.

Saattaa siis olla, että tuo Oasis ei ole kuitenkaan soveltuva idätysalusta ja pitää aloittaa uusilla siemenillä alusta. Tällä kertaa juuri sellaisin ratkaisuin, kuin Chilivaari on ystävällisesti meitä neuvonut :-)

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä tuo vahvasti viittaa siihen, että Oasis ei ole juurien kehitykselle sopiva.
Juuriinhan tulee muutaman päivän iässä tuntokarvoja "hometta", jolla ne tutkivat ympäristöään. Ehkä sieltä ei löydy elämisen edellytyksiä. Paperi kelpaa, mutta jos käytät sitä Oasiksen päällä, kemikaalit saattavat tulla läpi.

Tumma kahvisuodatin on ehkä paras alusta. Valkaistua vierastan, talouspaperista juuret menevät läpi ja niitä voi joutua repimään paperista. Sekin toki sujuu.

Johnny Neutron kirjoitti...

Kokeilin, erehdyin ja opin. Täytyy laittaa uudet siemenet itämään. Onneksi chinense lajikkeiden luulisi vielä kerkiävän, kunhan nyt vain saan niille tällä kertaa kasvun edellytykset aikaiseksi.

Sen verran tämä alkoi kuitenkin kiinnostamaan, että kysyn vielä tuon kukkasienen valmistajan edustajilta, että sisältääkö kyseinen kukkasieni jotain leikkokukkien eloa edistäviä aineita. Välitän vastauksen aikanaan myös tänne tiedoksi.

Kiitos sparrausavusta.

Johnny Neutron kirjoitti...

Lupasin palata asiaan, joten tässä sitä nyt ollaan. Vaihdoin tällä välin pari viestiä Oasis Floral Productsin edustajan kanssa. Ymmärsin siten, että Oasis kukkasieni ei itsessään sisällä, joten siitä ei myöskään voi liueta, leikkokukille tarkoitettuja ravinteita tai mitään muitakaan kemikaaleja. Näiden viestien perusteella arvelen, että käyttämäni Oasis Ideal kukkasieni saattai olla liian tiivis materiaali idun "tuntokarvoille". Kenties tätä voisi vielä joskus myöhemmin koittaa uudelleen Oasis Light kukkasienen päällä, joka on saamani tiedon mukaan edellä mainittua huokoisempaa materiaalia.

Pohjois-Amerikan markkina-alueella on edelleen saamani tiedon mukaan saatavilla ammattikäyttöön tarkoitettu Oasis Horticubes niminen tuote, joka on nimenomaan tarkoitettu juuri idätys- ja juurrutusalustaksi.

Pyörittelen tätä ajatusta siksi, että paperivapaana nuorien kasvinalkujen voisi kuvitella altistuvan mahdollisimman vähän erilaisille kasvitaudeille/homeelle.

Selvennyksenä todettakoon vielä, että nuo edellä mainitut chinense lajikkeet itivät moitteettomasti Chilivaarin ohjeiden mukaisella styrox, talouspaperi & kahvinsuodatinlautalla.

Chilivaari kirjoitti...

Hyvä, siemenissä ei siis ollut vikaa.
Kyllä se tosiaan saattaa vain olla liian tiivistä pienille hiusjuurille. Tulitpahan kokeilleeksi. Tiedosta voisi olla jollekin toisellekin hyötyä, kun vain tietäisi, miten sen saisi perille.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.