Vanhan kertausta: Istuta syvempään

keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Tätä olen varmaan jankuttanut useasti tämän blogin nyt jo 12-vuotisessa historiassa, mutta uusia lukijoita pitää myös palvella, joten tässä viime päivien puuhailuani.

Aji Cristalin taimi on tuossa tasan kuukauden ikäinen. Monien baccatumien tapaan se kasvaa ripeästi korkeutta. Tässä tapauksessa olen tehnyt jonkun virheen sen aivan ensimmäisten päivien kasvatuksessa, sillä sirkkalehdet ovat poikkeuksellisen korkealla rungossa. Se tarkoittaa yleensä, että taimi ei ole saanut riittävästi valoa heti pinnalle ponnistettuaan. Vanhoista kuvista päätellen se on siirretty multaan heti ensimmäisen vaalean juuren ilmestyttyä lautalla. Se sai sitten kasvaa omaan tahtiin sieltä ylös.

Yleensä nykyisin siirrän taimet multaan vasta, kun ne ovat lautalla sirkkalehdillä ja silloin kätken osan venähtänyttä runkoa multaan. Tuo taimi alkoi olla jo niin hontelo, että se uhkasi kaatua, ellei saanut tukea naapuritaimista. Jotakin piti tehdä.

Taimi piti siis istuttaa syvempään. Vaihtoehto olisi ollut erilaiset tukikepit, mutta niiden kanssa pienessä ruukussa askartelu on onnenkauppaa. Taimiruukku on 9 cm leveä, seuraava koko minulla on 13 cm. Siinä on multatilaa moninkertaisesti, sillä syvyyttä on tuntuvasti enemmän kuin pienessä. Otin Cristalin taimiruukustaan kokonaisine juuripaakkuineen ja sijoitin sen melkein pohjalle tuohon isompaan ruukkuun ja sitten multaa ja kookoskuitua ruukku täyteen. Nyt sen sirkkalehdet ovat aivan mullan pinnassa ja kasvu on paljon, paljon tukevampaa.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.