Talvikauden yllättäjä: Rocoto Peru

tiistai 11. toukokuuta 2010

Olen minä tätä pitkin talvea kehunut, mutta kerrattakoon vielä. Siivosin varastohuonetta, missä pieni viidakko chilejä on talvehtinut parin heikkotehoisen valolistan ja varjoisen ikkunan valossa. Rocoto Peru piti jättää paikoilleen, sillä se on kasvanut loisteputkien välistä niin, että sitä ei saa irti. Ruukku on 6,5-litrainen ja sormituntumalla sanoisin, että siellä ei ole yhtään multaa jäljellä, vaan se on huokoista juurimattoa kuin pesusieni. Se ei paina juuri mitään kuivuessaan. Koko kevään se on kasvanut Puutarhan kesän voimalla, sillä aloin lannoittaa sitä, kun huomasin mullan hävinneen ja kukinta alkoi siitä huolimatta. Oksia on talven mittaan leikattu pois varmaan enemmän kuin nyt on jäljellä. Niitä meni loisteputkien ja ikkunan yläpuolelle ja pitkälle muiden chilien sekaan.

Peru on se onneton rocoto, joka ei koko viime kesänä tuottanut mitään, eipä edes kukkinut. Lokakuussa toin sen sisään ja vuodenvaihteessa se vähäisessä valossa alkoi kukkia ja tammikuun lopulla kypsyivät ensimmäiset rocotot. Siitä lähtien niitä on tullut tasaiseen tahtiin ja nehän ovat vallan erinomaista maustetta. Monta ruokaa niillä on pelastettu, niin nakkisoppa kuin makaronilaatikko tai ruskea kastike.
Nyt siinä on 3 kypsää ja 9 raakiletta, joten satokausi ei suinkaan ole ohi.

2 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Heips. Mistä olet hankkinut kuvassa olevan muovisen (?) neliskulmaisen ruukun? Meillä on ikkunalautachilejä ja tilaa olisi paljon reilummin kuin pyöreiden ruukkujen kanssa?

Chilivaari kirjoitti...

Puutarhurinverstas, 6,5l. Jonkun kokoisia oli Kärsälläkin.
Nämä on kyllä käteviä, vaikkakin hiukan pieniä isoille chileille, mutta se pitää korjata lannoituksella. On niissä satoa tullut.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.