Pieni mutta pippurinen

torstai 6. elokuuta 2009

Jos olet joskus pohtinut, mitä tuo vanha sanonta "pieni, mutta pippurinen" tarkoittaa, tässä sinulle kuvallinen vastaus:
Iso ja pienet
Kokoero on monikymmenkertainen, mutta niin on makuerokin. Parisenttinen pikkuinen on paljon tulisempi ja maustaa suuremman sopan kuin tuo kaksitoistasenttinen. Isompi on Fataliin yllätyssiemenistä kasvanut annuum, mitä ilmeisimmin Spanish Red, pikkuinen taas perulainen sademetsien asukas Binguita de Mono. Se on kasvinakin pienempi ja pienet chilit kasvavat pystyssä, kun ne Spanish Redillä painuvat tiivisti alas pitkin runkoa.

Teinpä puolitieteellisen makutestin. Keittelin purkin ruokakermaa, vähän lihalientä ja jauhoja kermakastikkeeksi, jonka jaoin kahtia. Toiseen kattilaan laitoin yhden pikkuisen perulaisen, toiseen pilkoin kokonaisen espanjalaisen (jos se nyt sitten on sitä). Hauduttelun jälkeen seurasi maistelu. Pikku chilistä riitti heti poltetta koko suuhun. Isosta irtosi vain mieto, miellyttävän paprikainen polte. Kun pienestä Monosta tehty kastike vielä oli karvasta, havaitsin, että tuolla kauniilla pienellä kasvilla ei taida olla tulevaisuutta meillä. Varsinkin, kun se imee ripsiäisiä puoleensa kuin sieni. Eipä silti, tuo espanjalaiseksi epäilty on vielä enemmän syöty, aivan ylälehdille asti. Mutta se maku, vaikkakin mieto... Siihen kun lisäisi vaikka Indian PC-1:tä eli Naga Jolokiaa terävyydeksi, tuosta voisi tulla herkkukastike. ...Hm, tätä pitää harkita.

EDIT: Uusintamaistelu käännetyssä järjestyksessä pari tuntia myöhemmin.
Maut ovat tasaantuneet. Isompaan on tullut lisää potkua ja pikkuinen tuntuu vain vähän polttavammalta. Karvas jälkimaku vain ei sovi minun suuhuni. Isossa se on suorastaan makeaan vivahtava. Yksi vahva lisäpointti vielä isolle palolle: Väri on huomattavasti miellyttävämpi. Pieni ei värjää kermaa lainkaan, isolla se muuttuu selvästi punertavaksi.

Tämän tapainen "elävästä elämästä" väännetty testi tuntuu paljon todemmalta kuin palkojen napostelu sellaisenaan. Pitäisi kait testata keittochilejä ja kermakastikemausteita erikseen. Joskus voisi keittää ison kattilallisen soppaa ja jakaa sen useammalla chilillä maustettavaksi. Suosittelen testimenetelmää. Hieman laimennettuna ja haudutettuna maut pääsevät oikeuksiinsa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.