Chili-sitruunahillo

perjantai 3. syyskuuta 2010

Sopiva sekoitussuhde?

Kun chilifoorumille kirjoittamaani kokeilureseptiä jo lainataan muissa blogeissa ja muunnelmia syntyy nettikirjoittelussa, on ehkä aika julkaista se täälläkin. Sitruunahillo kuulosti minusta hyvin kummalliselta, mutta kun monet chiliharrastajat sitä kehuivat, piti tuota kokeilla. Hyvää tuli, hapanta, vähän makeaa, vähän polttavaa, hiukan karvasta, omaperäinen maku. Erityisen hyvin se tuntuu sopivan maitotuotteiden kuten jäätelön kera, mutta suklaakääretorttu tai letut ja kermavaahto ovat myös mainioita seuralaisia. Jokainen voi keitellä oman makunsa mukaista. Luulisin, että monet haluavat sokeria enemmän, chiliharrastajat enemmän chiliä.

Tässäpä ainekset reseptin muodossa. Kaikki ainekset lasketaan sitruunoiden määrän mukaan.

- Sitruunaa 1 mitta, tässä 600 g (3 kpl, kuorineen punnittuna)
- Vettä mitta, siis 2 dl
- Sokeria mitta, siis 2 dl, siitä puolet hillosokeria. Tätä lisätään maistelun jälkeen maun mukaan.
- 1 keskivahva baccatum-chili sitruunaa kohti, tässä Aji Indian, mutta Lemon Droppia suosivat monet. Habaneroja riittää vähemmän.

Sitruunan keltainen kuori raastetaan mukaan, ainakin puolet siitä, sitruuna kuoritaan ja paloitellaan pieneksi, siemenet poistetaan, samoin isommat kalvot. Valkoinen kuori on karvasta, vältä sitä.
Chilit paloitellaan pieneksi silpuksi, jotkut poistavat siemenetkin.
Veden ja sokerin kanssa tuota keitellään pehmeäksi. Jos haluaa tasaisempaa, voi käyttää sauvasekoitinta. Minä pidän sattumista ruoassa, myös hillossa.
Puolen tunnin jälkeen tuo alkaa tasoittua, kolmen vartin keittämisellä pitäisi jo jäykkyyttä ilmestyä. Sen voi todeta kaatamalla pienen näytteen kylmälle lusikalle. Liikkeen hidastuminen riittää, jähmettyminen tarkoittaa jo marmeladia.

Maistelu tässä vaiheessa on paikallaan. Chilin polte saa olla aika vahvaa, sillä se miedontuu maitotuotteiden kanssa käytettäessä. Tähän erään lisäsin vielä 0,5 dl hillosokeria. Sitruunat ehkä olivat mehukkaampia ja happamampia.

Suunnilleen samalla reseptillä tehdään hilloja myös muista hedelmistä kuten appelsiineista, mangoista jne.

5 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Kuulostaa just semmoselta mistä en tykkää, en ole mikään hillojen ystävä. :P

Anonymous kirjoitti...

Paljonko tästä tulee valmista hilloa? Puoli litraa?

Chilivaari kirjoitti...

Sitä luokkaa. Tämä hillo tosin on riittoisaa, sitä ei mätetä isolla lusikalla.
Jos tehtailla haluaa, hedelmiä kannattaa hankkia muutama kilo.

Chilivaari kirjoitti...

Semmoisen vihjeen sain, että vettä tähän on turha laittaa, kun se kuitenkin keitellään pois. Jos puristaa sitruunoista mehun tai surauttaa sauvasekoittimella sitruunat tasaiseksi, siihen voi sekoittaa sokerit ja raastetun kuoren myös ilman vettä tai vähemmällä vedellä. Samalla keittoaika lyhenee oleellisesti.

Anonymous kirjoitti...

Hyvä resepti! Vihdoin ehdin tämän hillon tekemään ja ainakin tuoksun ja alustavien maisteluiden perusteella tämä on paljon parempaa kuin aiemmin suurinpiirtein samalla reseptillä tekemäni appelsiinichilihillo. Käytin hilloon kaksi keskikokoista ja kaksi pientä Lemon Dropia ja tulisuutta tuli omaan makuun sopivasti.

Pyöräytin aineet tehosekoittimen läpi ja jätin veden lisäämättä, ja keitin tuota varmaan vartin verran (vähempikin olisi ehkä riittänyt). Kiitos tästäkin vinkistä siis :)

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.