Rocoto sisään pakkasilta suojaan

tiistai 28. syyskuuta 2010

Jo kolme viikkoa sitten minun piti peitellä Rocoto Riesen (C. pubescens) yöksi ja nyt taas on hallaa luvassa. Muutamat chilit vielä sinnittelevät ulkona ja Aji Cristal suorastaan notkuu sadon painosta. Onneksi sen ei tarvitse ehtiä kypsymään, vaan nuo ovat maukkaita raakanakin. Pubescensit sen sijaan maistuvat vasta aivan kypsinä.

40 cm leveä saavi oli raskas kantaa, mutta oli minulla hommaa chilin sitomisessakin. Pisimmät versot luikertelivat pari metriä maata pitkin ja niiden lehdet olivat aivan reikäiset. Oksan nosto vasta paljasti, että etanat olivat syöneet isot rocoton raakileet aivan kuopille, joten ne oksat irrotin saksilla. Ylempänä olleet olivat säästyneet ja niitä kiersin saavin reunaa pitkin kiepille ja osan nostin keppien varaan. Saavi oli tiukasti kiinni omenapuun juurella, sillä chili oli kasvattanut juurensa pohjarei'istä ulos maaperään ja mehevät kastemadot luikertelivat saavin alla. Niinpä niitä lienee myös ruukun mullassa.

Sisällä varastohuoneessa on sentään ikkuna ja pari loisteputkea katossa. Eiköhän nuo sillä kypsy. Ajattelin, että tuosta saisi hyvää siementä, elleivät sitten ole saaneet kylmää ja menettäneet itävyyttään.

Tämä saavillinen teki erityisen suurikokoista hedelmää. Melkein kaikki ovat yli 20 cm ympärysmitaltaan  ja suurin "kilpailuchili" on leveydeltään yli 7,5 cm. Olihan sillä suurin ruukku ja hyvä kasvupaikka, mutta voi perintötekijöissäkin olla jotakin poikkeuksellista. Jos näistä tulee itävää siementä, laitan ne halukkaille jakoon. Onhan tuollaiset mukavia täyteltäväksi.

8 kommenttia:

Kaltsu kirjoitti...

Tuntuisi olevan sen verran hyvät perintötekijät, että voisin olla kiinnostunut siemenistä jos ne osoittautuvat itäväksi. Luulisin että itävät hyvin. Onhan kuitenkin pubescensenit tottuneet viileinpiin olosuhteisiin. Tuon kokoisia chilejä olisi tosiaankin mukava täytellä. Kohtalaisen satoisaltakin vaikuttaisi.

Anonymous kirjoitti...

Tiedä sitten mikä on totuus itävien siementen keruussa, mutta 9/10 vihreinä jääkaappiin ja siellä punastuneista aji cristalleista kerätyistä siemenistä iti.
Joitakin kirjoituksia ompi ollut että siemenet pitäisi ottaa juuri kypsyvistä, ei kypsistä. Toivottavasti siemenet tulisi vaikka taas siihen ketjukirjeeseen, kiinnostaisi kyllä.

Happara kirjoitti...

Komppaan Kaltsua, jättiläisen perintötekijät kiinnostaisivat kyllä. Parikin potentiaalista kasvupaikkaa voisi löytyä...

Kai näitä perintötekijäeroja on, itselläkin on kaksi Cayennea, jotka ovat kasveina kooltaan noin kaksinkertaisia muihin verrattuna (kasvaneet samassa kastelulaatikossa). Olisi vain pitänyt ottaa ne muista hieman erilleen kukkimisvaiheessa, jotta pölytyksessä "mininaapurit" eivät olisi päässeet mahdollisesti vaikuttamaan jalostukseen.

Chilivaari kirjoitti...

Tässä ei risteytymisongelmaa pitäisi olla, sillä lähimmät pubescensit olivat yli 10 metrin päässä, eikä muitakaan chilejä ollut lähitienoilla.

Anonymous kirjoitti...

Pojat keskittyy epäolennaiseen. Kuvassa huomion arvoinen seikka on miehekäs työntömitta.

Chilivaari kirjoitti...

Kympillä Lillistä, oli kesällä tarjouksena.

Nimetön kirjoitti...

Terve,Cv.Oletko kasvattanut scotch bonnettii?Jostain luin kommenttii et habat tarvii sitä lämpöä ja valoa erityisen paljon...Omaan tulee kukkaa koko ajan mut hedelmästä ei tietoakaan.t.kilikili

Chilivaari kirjoitti...

Enpä ole.
Ei habojakaan voi niputtaa, mutta monet niistä pitävät paljosta valosta ja ilman sitä ei synny tulosta. Aurinkoon vaan. En nyt suoraan muista saaneeni satoa alle 20° lämmössä paitsi nyt keväällä ylivuotisesta Cajamarcasta, mutta se onkin erikoinen chinense. Ei sitä voi habaksi kutsua.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.