Amppelichilit menestyvät hyvin

keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Minulla on muutamia chilejä amppelissa katosta roikkumassa parvekkeella, kuistilla ja makuuhuoneen ikkunan edessä. Habanero ja Omnicolor ovat jo useamman vuoden ikäisiä,  Chinese Pot Chilli (C. annuum) on tämän vuoden uusi tuttavuus. Kiinalainen on hento ja pienikokoinen pienessä 12 cm ruukussa. Siinä oli maistiaiset jo keväällä, mutta nyt vasta pääsato kypsyy. Myös rocotoista löytyy amppelissa viihtyviä lajikkeita.

Kokokuvaa chileistä on hankala saada niin, että ne erottuvat taustastaan ja oleellisia yksityiskohtiakin näkyisi. Terävyysalueen käyttö vähän helpottaa pehmentämällä taustaa. Näistä kuvista saat isommat klikkaamalla.

Lähikuva kertoo oksien hennon, pitsimäisen rakenteen paremmin. Chilit ovat n. 1,5 cm pitkiä, mukavan tulisia ja sopivat moneen ruokaan. Amppeli pitäisi olla keittiön ikkunalla, jolloin "pippureita" voisi poimia ruokaan tarpeen mukaan. Valitettavasti meidän keittiön pohjoisella ikkunalla kukinta loppuu useimmilla chileillä ilman lisävaloa välittömästi. Talvehtiminen on tällä kiinalaisella kokeilematta muutenkin.
Omnicolor (C. baccatum) on viettänyt kesän avokuistilla talon itäpäädyssä tuulessa pyörien. Se on kaunis koristekasvi ja siitähän on toukokuun lopulta asti saatu mainiota maustetta. Se on kantanut kaiken värisiä chilejä koko kesän, vaikka mullan vaihtokin unohtui keväällä. Kuvat saattavat hämätä koon arvioinnissa. Chinese Pot on 1,5 cm ja Omnicolor yli 5 cm. Yksi Omnicolor painaa saman kuin 20 pikku kiinalaista.

Jatkoa seuraavana päivänä:
Tulipa maisteltua. Parikymmentä pikku kiinalaista teki spagettikastikkeeseen oivallisen maun. Kuumensin ne ensimmäiseksi öljyssä, mutta silti kastikkeesta löytyi tulisia sattumia (mikä tuntui mukavalta). Ilmeisesti nuo pitäisi rikkoa jotenkin ennen paistamista.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.