Ensimmäiset idätykset kaudelle 2011

torstai 16. joulukuuta 2010

Tänään laitoin ensimmäiset siemenet idätyslautalle ensi kesää ajatellen. Neljä erilaista chinenseä pääsi aloitussatsiin. Baccatumeja laitan joskus tammikuussa ja annuumit aikaisintaan helmikuussa, ehkä vasta maaliskuussa. Olen kantapään kautta oppinut, että ikkunalleni ei mahdu huhtikuussa suurta joukkoa isoja taimia, jos kaikki idättää aikaisin, eikä parvekkeelle voi viedä paljon ennen toukokuuta.

Chinenseistä lanseerasin 2008 sanonnan "Jouluksi taimelle, vappuna pöytään". Se toimi silloin Habanerojen kohdalla. Nyt lajikkeet ovat outoja, ehkäpä hitaampiakin. Silloinen jouluksi 2007 itänyt Habanero on kuitenkin edelleen hyvin hengissä ja kypsää satoa on nytkin oksilla. Tässä uudet idätykseen menneet chinenset:

Cajamarca. Fataliin erikoisvalikoimassa oli hetken tuota suosikkilajikettani ja ehdin saada sitä. Jospa tämä vaikka olisi helpompi tapaus kuin viimekesäinen Englannista tilattu, josta en edes saanut itävää siementä, kun se kypsyi niin myöhään.
Lotha Bih, Pepper-Kingin Intiasta löytämä uusi chinense.
Belize Red, jatketaan kehitysmaiden lajikkeilla.
Cheiro Roxa. Tätä ei pitänyt lainkaan kasvattamani, mutta kun Fatalii oli sellaisen pussin laittanut extrana mukaan ja chili näyttää kauniilta, pitäähän sitä kokeilla.
Tämä nyt on etiäinen, itävyystestien jäämiä. Pari rocotoa jäi kasvamaan marraskuun alkupuolella kokeillessani syksyisten siemenien itävyyttä. En raaskinut komeita alkuja poiskaan heittää ja nyt Rocoto Red Peruvian on hyvässä kasvuvauhdissa ja Rocoto Riesen on melkein yhtä komea. Kaipa nämä jäävät kevättä odottelemaan, vaikka viimekesäiset isot kasvit ovat edelleen hengissä ja tekevät jopa raakileita tuolla kellarikerroksen varastohuoneessa, missä eilen oli 16° lämpöä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.