Incan värit

keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Tätä en ole muistanutkaan kehua vähään aikaan:
Inca Red Drop (C. baccatum) on perusperulainen chili, uskollinen ystävä vuosien takaa. Se ei ole iso, eikä hivelevän omaperäisen makuinen, mutta se on lähes aina käytettävissä, kun chiliä tarvitaan.

Inca on nopea kasvamaan. Nytkin maaliskuun alun kaappikokeilun taimista sain kypsää ja kesäkuussa, alle neljässä kuukaudessa. Inca on jatkuvasatoinen, parhaimmillaan olen samasta kasvista saanut kahdeksan kuukauden ajan syötävää. Puoli vuotta putkeen on aivan tavallinen saavutus, jos ajoissa aloittaa. Chilit ovat melko pieniä, muutaman sentin mittaisia ja niitä voi laittaa muutaman ruokaan, eivät siis ole äkkitulisia, vaikkakin poltetta riittää. Inca kypsyy keskivihreästä ruskean kautta punaiseksi, mutta vihreätkin ovat käyttökelpoisia, kunhan ovat kasvaneet täyteen mittaan.

Tänä kesänä Incat toimivat meillä oleskeluterassia rajaavana aitana suoraan maahan istutettuna. Aita on vielä hieman harva, mutta tihentynee syksyyn mennessä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on yksi Inca red dropin taimi ja se on ollut kovin hidas kasvamaan. Se iti 5.5 ja on edelleen aivan rääpäle. Väriltään vaalean vihreä. Olisin halunut kysyä että missä määrin olet huomannut Inca red dropin vaativan kastelua, lannoitetta ja aurinkoa?

Chilivaari kirjoitti...

Kahden kuukauden iässä rääpäle?
Jotakin on vialla. Olisiko juuret tuhoutuneet vaikka harsosääskien syömänä tai liiallisesta kastelusta? Ehkä olisi aika vaihtaa sille tuoretta multaa ja varoa kastelemasta liikaa.

Tuossa blogikirjoitukseni linkkivihjeessä kaappikokeilusta ne kasvoivat viidessä viikossa 21-37 cm korkeiksi. Kaapissa oli lämmintä 26-28°, mutta kyllä ne huoneenlämmössäkin olisivat kahdessa kuukaudessa tuohon mittaan päässeet. Tutki siis juuriston terveys.

Anonyymi kirjoitti...

Vaihdoin mullat ja ruukut kaikkiin taimiini pari päivää sitten ja juuret eivät kyllä näyttäneet ihan normaaleilta. Sama juttu minulla on tällä hetkellä siis myös Cajamarcan ja Rocoto de San Isidron kanssa. Toivon, että ne elpyvät.

Bluesman kirjoitti...

IRD kuuluu myös omiin suosikkeihini. Tulee olemaan joka vuosi kasvatuslistalla juuri kasvatuksen helppouden ja käytön monipuolisuuden vuoksi. Juuri tein venäläisiä suolakurkkuja joihin pippurin sijaan laitoin Inca red dropia.

Hippo kirjoitti...

Komppaan täysillä. On muuten hyvää, omasta mielestäni parhaimmillaan puolikypsänä, kun on sekä vihreää että punaista (siis samassa podissa). Itselläni jopa pienen multatilan omaava ikkunalauta-Inca on tuottanut ihan kivasti, kun ei noita montaa tarvi ruokaan makua tekemään.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.