Eilen ilta-auringossa kuvasin yhden ritilällisen
hyötykasvikuivuriin menevästä erästä
Jamya. Halkaisin chilit puolikkaiksi terävällä veitsellä ja sain kuivurin täyteen kypsyneistä. Aamulla rapsuttelin siemeniä irti kuivahtaneista chileistä ja jatkan koneellista kuivatusta vielä ensi yön. Kuivuri lämmittää samalla parveketta yön kylmyyttä vastaan muutamalla asteella. Päivän saavat kuivua ihan auringon lämmössä.
Kuivuneet chilit jauhan myöhemmin kahvimyllyllä jauheeksi. Osan säilytän tuollaisina puolikkaina. Niitä voi lisätä pataruokiin sellaisenaan.
Siemeniä kuivatan vielä viikon pari talouspaperin välissä huoneenlämmössä ennen pussitusta ja arkistoon laittoa. Sitten säilyvät muutaman vuoden itämiskykyisinä. Aivan rutikuivaksi kuivattaminen koneellisessa lämmössä ei välttämättä ole hyväksi siemenille. Olen saanut outoja tuloksia moneksi päiväksi kuivuriin jääneistä. Yleensä otan siemenet tuoreista, kypsistä chileistä ja kuivaan ne huoneenlämmössä, mutta yhden yön kuivatuista ne irtoavat helpommin.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.