Gulassia ja hölskykurkkuja

tiistai 6. elokuuta 2013


Otetaanpa kurkut ensin käsittelyyn. Näinä aikoina avomaan kurkut kypsyvät ja niitä on monella aivan ylituotannoksi asti. Ellei ole, kaupastakin saa halvalla. Avomaalla helposti kasvavaa kurkkua on aivan turhaan syrjitty. Minusta se on paremman makuinen kuin kasvihuonekurkku. En tosin ole itse kasvattanut kasvihuoneessa ja se saattaisi muuttaa asian. Niin monet vihannekset ovat aivan eri makuisia, kun niitä itse kasvattaa.

Isoäitini jo kasvatti kurkkuja kohopenkissä ja syksyisin niitä oli aina liikaa. Eräs parhaita ja mieleenpainuvimpia ruokalajeja oli hölskytyskurkku. Ohuesti kuorittu ja siivutettu kurkku laitettiin syvälle lautaselle, vähän etikkaa, suolaa ja sokeria mukaan, toinen lautanen päälle ja sitten hölskytettiin. Hyviä tuli. Maistuivat lapsillekin. Enpä ollut nauttinut noita vuosikymmeniin, mutta nyt, kun taas kasvatin itse kurkkuja, löysin vanhan ohjeen netistä. Sen voi tietysti tehdä siistimmin muovirasiassa, jossa on sulkeutuva kansi.

Chilivaarin hölskykurkut

Kahta kurkkua kohti mausteeksi:
1 ruokalusikallinen omenaviinietikkaa (tai laimennettua etikkaa)
1 teelusikallinen sokeria (mummullani oli selvästi makeampaa)
1/2 tl suolaa
Kurkuista voi tehdä joka päivä eri makuisia. Silppusin erilaisia chilejä piristeeksi mukaan. Kaikenlaisia yrttejä voi myös käyttää, tilli on suositelluin.  Etikan voi vaihtaa sitruunaan ja sokerin hunajaan. Suolan voi jättää poiskin.

Kuorin piikit pois kurkun pinnalta ja viipaloin veitsellä aika paksuiksi viipaleiksi. Jotkut käyttävät juustohöylää ja ohuita viipaleita.
Suljetussa rasiassa viipaleita hölskytellään jonkin aikaa ja nautitaan leivän päällä tai ruoan lisukkeena. Samassa rasiassa voi niitä myös säilytellä muutaman päivän jääkaapissa, mutta eivät ne siitä oleellisesti parane. Tuore itse kasvatettu kurkku on hyvää sellaisenaankin.

Paprika Hecele erõs (C. annuum) on ulkona aidassa kasvattanut reippaasti kypsää satoa. Se on kovin mieto, mutta mukavan makuinen, tumma unkarilainen. Kurkkujen mausteeksi olen sitä jo käyttänyt, mutta lihapata unkarilaiseen tyyliin olisi tarkoitus tehdä lähipäivinä. Tuota voi paloitella sinne oikein reilusti mukaan ja ehkä jotakin tulisempaa chiliä vielä lisukkeeksi. Ei siitä aito gulassi tule, mutta jotakin sinne päin.

2 kommenttia:

ChIlIDog kirjoitti...

Täällä on hölskytyskurkkuja syöty tämän tästä :) ihan ok lisuke ruuan kanssa.

Petra K kirjoitti...

Äiteen terdellä on avomaankurkkuja riittänyt poimittavaksi tillin ohella. Hölskykurkkuina ja ihan sellasenaan leivän päällä nautittu. Hyvää on ollut. ;)

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.