Kiinalaiset watit ovat hyvin kiinalaisia

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Näin meitä kusetetaan:

Kolme ledispottia Kiinasta, 27W, 36W ja 27W. Mitatut tehot yhteensä 33W.  

Tuotahan minä jo kuukausi sitten epäilin kotimaisten vihjeiden ja kiinalaisten kauppiaiden kovasti vaihtelevan informaation perusteella, mutta totuus on vieläkin kummallisempi. Kiinalaisten wattilukemat ovat ihan hatusta vedettyjä, tai siis onhan niissä tuon verran ledejä, mutta niihin ei syötetä likikään niin paljon tehoa.

Lainasin sähkönkulutusmittarin, luotettavaksi todetun ja mittailin ostoksiani. Suurin yllätys oli tuo punainen kasvuledi. Ilmoitetusta 27 watista oli käytössä vain 7W. Sininen akvaariovalo ei ollut paljon kummoisempi, 9W. Valkoinen spotti, jonka piti olla 36W, olikin 17W. Kiinalaiset myyvät lumewatteja. Kestävyyshän tähän on syynä. Täydellä teholla ledit kuumenisivat ja palaisivat pian loppuun, puoliteholla ne kestävät jo hiukan pidempään heikommallakin jäähdytyksellä.

Sinänsä tuntuu oudolta, että vain isoilla wattimäärillä kilpaillaan. Nuo kaikki lamput ovat kuitenkin melko kirkkaita ja jos laskettaisiin hyötysuhteita, pienempi kulutus parantaisi sitä aivan oleellisesti. Kiinalaisten ilmoittamilla tehoilla ledit eivät ihan pärjää loisteputkille, jos lasketaan sähkön kulutusta ja halutaan määrätylle alueelle vaikkapa 10.000 luksia valoa. Jos ledi oikeasti kuluttaakin puolet vähemmän tai ehkä vain kolmasosan ilmoitetusta, se ohittaa loisteputket selvästi.

Kiinalaisledien värit ovat mitä ovat. Vain tuo kuvassa keskellä oleva Cree-ledeillä rakennettu "Natural white" on miellyttävä silmälle. Yhdistetty luksi- ja värilämpötilamittarini sanoo sen olevan reilut 4000K. Toinen saman kokoinen spotti "Cool white" on erittäin sininen, 11.000K. Tilailin myös eri myyjiltä pieniä ledejä luku- kukka- yms. valoiksi GU10 ja E14 kannalla. Niissä "Warm white" on lähes 4000K, "Pure white" yli 6000K. Tehomittaukset olivat myös paljastavia. Niitä tilailin vertailun vuoksi 6, 9 ja 12 wattisena. Kaikki kuluttavat 5-6W ja ilmoitetulta teholtaan pienin, 6-wattinen on kirkkain ja parhaan värinen. Se on ainoa, jolla on tuotemerkki ja kuluttajapakkaus ja se tuli Englannista ja oli toki vähän kalliimpikin.

Toistaiseksi meille saa myydä postimyynnissä melkein mitä tahansa. Eihän näiden laatua kukaan valvo. Onhan eBaylla kuluttajansuoja ja olen jopa saanut parista tapauksesta rahat takaisin, kun lamppua ei puolessatoista kuukaudessa kuulunut. Matkalla rikkoutuneista voisi myös saada hyvityksen, mutta ei väärän värisistä tai vajaawattisista.

1 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ihan samaa huomasin ennen työssäni. Ihan sama mitä noissa ledeissä lukee paketissa, ne pitää aina testata ennen asentamista, jotta saadaan haluttu valo. Ihan tunnetut merkitkin, kuten Philips sun muut kuuluvat samaan luokkaa. Jos vaikka kerrostalon porraskäytävään valittiin valon lähde ja testattiin kymmenkunta GU10-kannan LEDejä, niin nopeasti huomasi, että wattimäärät ja Kelvinit on vain suuntaa-antavia. Kaikki piti testata ensin paikan päällä. Todella huonoja kokemuksia noista LEDEistä on vielä kaiken kaikkiaan, hinta harvoin on saadun laadun mukaista.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.