Epäonnistumisista ei puhuta?

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Chilipäiväkirjoissa näkee vain reippaasti kasvavia taimia ja ajoissa komeasti kukkimaan ryhtyneitä kasveja. Väistämättä kasvattajalle sattuu myös epäonnistumisia, mutta ne yleensä työnnetään takariviin ja unohdetaan sinne. Tässä kuitenkin yksi epäonnistuminen, jonka syitä en edes tiedä, voin vain arvailla.

Vasemmalla Aji Charapita 6.2., oikealla sama chili kuukautta myöhemmin 6.3.

Kuukausi sitten kaikki oli niin hienosti, Perun sademetsävyöhykkeen puolivilli chinense kasvoi vallan mallikkaasti. Otin sen pois taimivalon alta kun pikku baccatumit tarvitsivat sen tilan. Charapita joutui ikkunalle Suomen synkkiin säihin. Viikossa alkoivat nuo komeat lehdet putoilla, naks vain rungosta irti. Kaikki putosivat, mutta uusia pieniä kasvoi sitäkin enemmän. Nyt nekin alkavat kuolla, latva on jo mennyttä ja siitä se jatkuu väistämättä alas asti. Tänään taimi on paljon murheellisemman näköinen kuin tuossa pari päivää sitten otetussa kuvassa. Se on luultavasti menetetty.

Miksi näin kävi? En tiedä. Muutamia vaihtoehtoja olen miettinyt.

Kylmyys: Siirsin taimen ESL-valon alta ikkunalle. Lamppu lämmitti, mutta ikkunasta hohkaa kylmää. Tämä on suoraan tropiikista tuodusta siemenestä,  ehkä se ei kestänyt viileää ympäristöä.

pH: Tätä epäilen eniten, mutta kun itsellä ei nyt ole minkäänlaista mittalaitetta, pelkäksi epäilyksi se jää. Netistä löytyy tietoa, että sademetsän punainen multa on hyvin hapanta, pH alkaa viitosella. Siellä on myös kaskettuja eli usein poltettuja alueita, joilla multa on mustempaa ja pH korkeampi. Kun kukkamullan pH on lähellä seiskaa ja mahdollisesti vielä keväällä kaupungin kraanavesi on käsitelty lipeällä ja pH yli 8, voisi syntyä ylittämätön ristiriita.

Valo: Taimen valaistus väheni aivan oleellisesti kun se joutui pois "lastentarhasta".

Lannoitus: Tietolähteitteni mukaan sademetsän maaperä on paitsi hapanta myös erittäin ravinneköyhää. Siellä ravinteet ovat metsän latvuksessa, eivätkä lehdet ikuisessa kesässä putoa syksyisin ravitsemaan maata kuten meillä. Saatoin hyvinkin lannoittaa tätä reippaalla kädellä ja seuraukset olisivat tuhoisat.

Mahdollisuuksia on muitakin, mutta näillä ja niiden yhdistelmillä varmaan voi jo tuhota taimen, joka perinteisesti on kasvanut yli 32° lämmössä, hyvin kosteassa ilmastossa ja ravinneköyhässä hyvin happamessa maaperässä. Laitoin uudet siemenet itämään, yhdestä epäonnistumisesta en luovuta.


7 kommenttia:

Vinski kirjoitti...

Ensinnäkin kiitoksia loistavasta blokista!
Näin aloittelijana ei voi kuin kiittää ja ihastella paneutumistasi asiaan.Tuommoista kurttulehtisyyttä esiintyi mullakin jokusessa taimessa mutta tuntui että valon lisäys auttoi.
Jos tässä samalla voisi kysyä Oraallelilta neuvoa:)-Olen huomannut kuinka eri lajit kasvaa erilailla jne mutta nyt on muutama taimi venynyt mielestäni liiankin pitkäksi,latvoa koitin ja haarakin tuli mutta kasvaa silti kuin paskaheinä,toinen on paprika jonka siemenen nappasin kaupan paprikasta,samoin yksi Aji Rojo ja Jalo Star on innostunut venyyn pirusti suhteessa muihin,Ovat nyt maitopurkeissa ja mullan vaihdon jälkeen olen kerran lannottanut.Starissa on nuppuja ja uutta tulee,olen kyllä nyppinyt niitä poiskin mutta pitäiskö jättää kukkimaan että kasvu hidastuisi?Paprika tekisi mieli katkaista jostakin haaran yläpuolelta mutta kannattaako?Varkaita ei varmaan kannata nyppiä pois?

Unknown kirjoitti...

Mulla eleli samainen Aji Charapita todella kituisasti alkuelämänsä. Sitten en ymmärrä miten, mutta tunnustelin ruukkua ja olin ihan varma, että painaa tosia paljon ja on täynnä vettä, niin painoin paniikkinappulaa ja katkaisin latvan poikki ja laitoin sen uusiksi juurtumaan. Kuitenkin, kun sitten ruukusta nostin tappia ylös, niin se olikin perskutarallaa ihan rutikuiva! Uutta kastelua ja se lähti taas elämään. Kohta mulla on siis kaksi Aji Charapitaa. Onneksi en ole koskaan äkkipikainen, enkä tee hätäisiä ratkaisuja.

Chilivaari kirjoitti...

Paprikasta ei voi arvatakaan mitään, mutta Rojo on tyypillinen rohjo. Sen pitää kasvaa isoksi.
Pikku talvisadon kasvattelulla saat tosiaan muutaman kuukauden lisäaikaa. Sen pitäisi hillitä kasvua, ellet hurjasti lannoita.

Chilivaari kirjoitti...

Normaalimenetelmillä ja normaali pH:ssako olet Charapitasi kasvatellut?

Unknown kirjoitti...

Juu, ollut turpeessa ja normaali olosuhteissa. Jotenkin oli kyllä koko ajan nuutuneen oloinen. Luulin tosiaan, että olisi ollut liian kosteassa pitkään, mutta olikin liian kuivassa. Jozpelta sitten taas se on kasvanut erinomaisesti.

Unknown kirjoitti...

Oletkos onnistunut Charapitan uudessa kasvatuksessa?

Chilivaari kirjoitti...

Taimella on ja terveen näköinen, mutta kovin, kovin pieni vielä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.