Kurpitsa kasvaa turbovauhtia

tiistai 5. elokuuta 2014

Minullahan kasvaa kaksi "Kokin unelma" "jättikurpitsaa" venäläisistä siemenistä, toinen parvekkeella taimiruukussa pystyyn nostettuna ja toinen puutarhassa vapaasti rehottaen. 20.7. totesin, että parvekkeella kasvu jo tyrehtyy, kun se puutarhassa oli vasta alkanut. Nyt korjasin parvekekurpitsan pois, kun se oli kauniisti muuttanut väriään. Kolmessa viikossa pölytyksestä se kasvoi 15 cm leveäksi, pari viikkoa vaihtoi väriä ja painoi lopulta vain 540g. Hauska kokeilu kuitenkin.

Kädessäni on parvekekurpitsa, vieressä ulkokasvin yksi hedelmä. Niitä on kolme noin isoa ja viikonvaihteessa pölyteltyjä muutama lisää. Uusista ei kyllä varmuudella vielä tiedä, kehittyvätkö ne. Kasvit ovat kohta kolmen kuukauden ikäisiä. Ulkokurpitsa alkoi kukkia pari viikkoa myöhemmin kuin parvekkeella, mutta rynni nopeasti kasvussa ohi.  Tämä pallukka on kasvanut nyt 4 viikkoa pölytyksestä ja on 35 cm leveä. Painoa en yritäkään arvioida, mutta myyntipuheissa tämän kerrottiin tuottavan n. 8 kg:n painoisia kurpitsoita 5-6 kpl. Se kyllä riittää meille.

Kurpitsakasvusto on mahtava, mutta en yritäkään ottaa siitä kokokuvaa, kun lonkeroita on joka suuntaan puutarhassa omenapuiden ja marjapensaiden välissä. Pisimmät ovat kymmenmetrisiä ja se täyttää ainakin 40 neliömetriä tiheimmällä kasvustollaan. Edelleen saattaa päivässä ilmestyä jonnekin metri lisää. Vilkaisun lehtien alle voin tarjota. Ylhäältähän ei muuta näe kuin lehtimattoa.


Kuva on toista viikkoa vanha ja huomattavaa kasvua on tapahtunut tuon jälkeen. Viime lokakuulta löysin käyttövinkkejä, jos vaikka kohta maistelemaan alkaisi.

2 kommenttia:

Bluesman kirjoitti...

Hyväksi käyttötavaksi olen todennut olevan kurpitsa-omena-chinensesoseen jonka voi säilöä umpioimalla. Omenan on hyvä olla hapan lajike tai sitten sosemassaan voi lisätä esim lime- tai sitruunamehua. Chinensen voi valita tietenkin maun mukaan.

Tarina kirjoitti...

Herkkua on tiedossa reilusti.
Virkeitä päiviä!

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.