Kaksi kuukautta liian aikaisin idätettyjä?

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015


Rocoto Santa Natalia (C. pubescens) oli tämän talven taimista ensimmäisenä aukaisemassa kukkiaan, mutta melkein kaikissa viime vuoden lopulla idätetyissä, nyt kahden kuukauden ikäisissä taimissa on jo isoja nuppuja. Ne olisivat itse asiassa 40 cm korkeina haarautuneina taimina valmiita ulos tai parvekkeelle, mutta sellaisiin keleihin on vielä kaksi kuukautta aikaa. Eli, jos nyt pistäisi itämään, hoitaisi hyvin lämpimässä ja valoisassa, toukokuussa pitäisi olla kukkiva, sopivan kokoinen taimi vietäväksi parvekkeelle. Näitä nykyisiä pitää kiduttaa pienissä purkeissa, kun isot eivät mahdu ja kukintakin menee ohi. Epäilen kyllä, että into kukkimiseen tulee päivän pituudesta. Se lähestyy nyt chilien kotiseudun kahtatoista tuntia, kun kevätpäivän tasaus lähenee.


Olohuoneen ikkunalla alkaa olla ahdasta, eivätkä läheskään kaikki valoa kaipaavat ole mahtuneet sinne, vaan niitä on ripoteltu eri paikkoihin. Niukasta valosta huolehtivat 2x36W loisteputket ylhäällä pahvimaskin takana. Aurinkoa kaipailtaisiin.

Ylhäällä lasihyllyllä majailevat Rocoto Montufar, Ulupica Xtra Large, pienet Trinidad Scorpion Cardi ja Grandpa's Siberian Indoor Pepper, kukkiva Rocoto Santa Natalia sekä Scotch Bonnet (MOA) ja Peruvian White Habanero yhteisessä kastelualustassa. Joulukaktus innostui taas kukkimaan, kun käänsin sen kylkeä valoon päin.

Ikkunalaudalla verhon takaa "lastentarhasta" pilkistää Habaneron lehtiä, sitten 3 Padronin sirkkatainta jäätelöastiassa, Aji Amarillo vahvasti leikeltynä, amppelitomaatin taimia, ikkunalaudalla koristekasveina talvehtineet Cajamarca ja Charapita sekä reunassa Herpiilin lähettämistä siemenistä rotevakasvuinen risteytys, baccatum StarfishXHot Tree Pepper F4. Silläkin taitaa olla edessä saksiminen, sillä reunapaikka on varattu kissalle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva huomata, että muilla myös samoja ongelmia.
Itselläni nimittäin myös ekat tammikuun alussa laitetut Hungaryn hot vaxit avaavat jo ensimmäisiä kukkiaan. Joten siis aivan liian aikaisin.

Mutta mitäs niille pitäisi tehdä? Antaa kukkia rauhassa vai pölyttää?

Ovat siis menossa vapun aikaan kasvihuoneeseen jos kelit sallivat.

Chilivaari kirjoitti...

Tuosta on erilaisia koulukuntia.
Jotkut nyppivät nuppuja pois, jotta kasvi kasvaa isommaksi, toiset antavat kaikkien kukkien kukkia, niin minäkin. Se johtaa joskus muutaman pienen chilin muodostukseen ja sitä kautta myös kasvun hidastumiseen.
Nyt on kuitenkin melkein 2 kuukautta Vappuun, joten se ehtii jopa kypsyttää hedelmänsä toukokuuhun mennessä, jos valoa on riittävästi. Useimmat näet pudottelevat itse kukkansa, kun koko tai kasvuolosuhteet eivät ole vielä riittävät.
Lannoitusta kannattaa antaa, jos se ryhtyy raakileita kasvattelemaan.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.