Kasteluvirheitä tekee vaarikin

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pääsyyllinen on tilanahtaus - kukapa sitä itseään syyttelisi ensimmäisenä.


Tuo näyttää menetetyltä. Lehtiä putoilee kasapäin, oksien kärjet kuivettuvat ja isot lehdet ovat tummia pilkkuja täynnä. Mikä on tuollainen tuholainen? Millä se myrkytetään?

Vahvasti epäilen omaa huolimattomuuttani. UlupicaXL, Taimimoision poikien harvinainen risteytys, sen F2 sukupolvi on kyseessä. Onneksi tuo ei ollut ainoa kappale. Viime keväänä vastaava "onnettomuus" tapahtui Perusta tulleelle Rocoto Santa Natalialle juuri samassa vaiheessa, kun se oli saanut ensimmäiset kukkansa auki. Epäilin vaikka mitä; trooppista kasvitautia, sopeutumattomuutta meidän turvemultaamme, sopeutumattomuutta tasaisiin sisäoloihin, pH:ta tietysti jne. Asia ei selvinnyt, rocoto selvisi, mutta kasvu hidastui kuukausiksi.

Tuollainen musta kuviointi ilmestyi lehtiin muutamassa päivässä, eli se ei ole tuholainen.  Kävi niin, että pikkuisessa ruukussaan Ulupica kuivui auringossa ja kaikki lehdet roikkuivat. Minähän tietysti kastelin, kenties vielä kylmällä lannoitevedellä (tästä en ole varma) ja reippaasti. Sen kuitenkin havaitsin, että vielä seuraavana päivänäkin chilillä oli vettä aluslautasellaan, eli juuret uivat vuorokauden liiallisen kastelun seurauksena. Tuota epäilen turman aiheuttajaksi. Sitä tukee se, että siirtäessäni nyt tätä isompaan ruukkuun, melkein kaikki juuret olivat ruskeita eli kuolleita. Keskeltä paakkua löytyi vähän vaaleita. Tuhoa varmaan täydensi aurinko, joka pääsi paahtamaan tummaan ruukkuun eli paistamaan juuria. Tuollainen ruukkuhan melkein polttaa kättä auringon puolelta. Niihin pitäisi laittaa joku suoja auringon ja ruukkujen väliin. Paperikin auttaa.

Isommat ruukut ajoissa ehkäisisi varmaan koko ongelman, mutta kun ne eivät mahdu ikkunalle ja vain sieltä tulee valoa. Kunhan kylmät päivät väistyvät, siirrän suuren osan chileistä parvekkeelle ja ehkäisen yöpakkaset lämmittimellä. Jatkuvaa kylmyyttä sillä ei kuitenkaan kannata alkaa korjaamaan - se tulee liian kalliiksi, kun parvekelasien raoista puhaltaa tuuli sisään.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

joo tullut löydettyä ilmeisesti mikä vei annuumin kasvukärjet alotus pallo oli ripsiäisillä ei kuin vastapalloon pyretriinillä annoin olla pari tuntia pimeessä kuivumassa ja sit takas 70 mh lampun alle...toiset pitäisi olla kehrääjäpunkkeja mutta eivat olekaan tekevät samoja läiskiä alapinnoil pelkkää kuollutta ja mus taa .

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.