Kapuloita tomaattipenkkiin

tiistai 26. toukokuuta 2015

Sääennustus näytti sen verran lupaavalta, että päätin viedä tomaatit ulos, kun ne ovat jo isoja ja kukkivatkin. Jari kasvihuoneblogissaan julkaisi jo kolme viikkoa sitten tomaatinkasvatusohjeita. Niissä oli ainakin minulle, myöhäisheränneelle amatöörille aivan uusi vinkki tukinarujen kiinnitykseen. Jaanpa sen tässä edelleen.


Minulla tomaatit kasvavat ulkona jyrkän rinnetontin terassointiin tehtyä betoniseinää vasten. Tukinarut on solmittu yläterassin aitaan pari metriä korkeammalle ja ne ylettyvät parikymmentä senttiä maanpinnan alapuolelle. Alapäähän sidon puukapulan.

Taimelle kaivetaan kuoppa ja sinne painetaan kapula niin, että naru on kohtalaisen kireä. Juurien alapuolella on vähän sivussa ja reilusti mullalla peitettynä kourallinen kanankakkaa evääksi kesään.

Reilu kuukausi maitopurkissa on täyttänyt multatilan juurilla ihan sopivasti ja kukkiakin jo on. Raakileita ei vielä ole muodostunut, mutta ellei vallan kylmää tule, niitä alkaa kohta muodostua. Tämä tarkoittaa, että heinäkuun lopulla pitäisi olla kypsää syötävää. Näin hitaita isot tomaatit ovat.

Juuret peitetään hyvin ja kapula niiden mukana. Jos tomaatit ovat kasvaneet vähässä valossa ja lämpimässä, taimet voivat olla hentoja ja korkeita. Silloin ne voi upottaa reilusti syvemmälle maahan, jopa kiertää lenkille tai laittaa makaamaan ja nostaa vain latvan ylös. Tomaatti kasvattaa lisää juuria varteen, jos se on maahan kosketuksessa.

Niin se naru, kiepautin taimen muutaman kerran sen ympäri. Se käy helposti ja riittää tueksi. Muutaman viikon välein latvaa pitää kiertää lisää ja varkaita poistella.

Siinä kaikki tuohon penkkiin mahtuneet. Tämmöinen kuva on osoittautunut hyväksi muistiinpanoksi (jos arkistoi kuviaan). Siitä näkee, missä järjestyksessä ne kasvavat, mikä saattaa loppukesällä olla jo unohtunut ja minkä kokoisia ne olivat ulos vietäessä. Terassimuurin laudoitusjäljistä näkee kasvun. Pienestä kuvasta et ehkä erota nimilappuja ja niillä on taipumusta hävitä kesän kuluessa, mutta tuossa ovat nyt Outdoor Girl, Manó, Sibiria ja Sungold. Pisimmät jätin reunoille, kun niissä on kukkia noin alhaalla. Muuten ne voisi alhaalta vaikka jättää lehdettömäksi, kun ylöspäin on tilaa. Näin saisivat matalammat pensastomaatit enemmän tilaa ja valoa. Siitä on jo heinäkuussa pula.

Huomenna, jos ei sada, ryhdyn chiliaidan rakenteluun.

3 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Vallan mainio idea laittaa kapuloita rattaisiin eikun tukinaruun, siellä pysyvät narut paakun alla. Paakku pitää vaan kaivaa ensin syksyllä ennenkuin saat tukinarun pois, mutta se varmaan on tarkoituskin.
Tomaattien nimilaput olen yleensä laittanut tukilangalla tai narulla löysästi rungon ympärille niin eivät katoa. Tai ei ne minulla oikeastaan muutenkaan tuolla kasvihuoneessa mihinkään häviä, toista se on avomaalla.

Tarina kirjoitti...

Tästä postauksesta rohkaistuneena olen rohkelikko ja vien myös tomaatit tomaatit ulos.

Chilivaari kirjoitti...

Riskihän siinä vielä on, mutta useampi eri sääennustus näytti kesäkuun ensimmäiselle viikolle asti yli +5 yölämpöjä. Jos halla kuitenkin tulee, tuohon saa viltin tai vaikka täkin viriteltyä päälle.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.