Onko led-työvalosta chilivaloksi?

torstai 27. lokakuuta 2016

Työvalojahan olen käyttänyt vuosikausia ja ledejäkin lähinnä spottimuodossa jo kolme vuotta, mutta en vielä led-työvaloja. 2011 hankitut loisteputki-työvalot eivät kesän jälkeen enää syttyneet, eikä niistä löytynyt erillistä sytytintä, joten uusia valoja piti etsiä talvehtivien chilien valaisuksi. Niitähän löytyy jo paikallisista marketeista, eikä tarvitse Kiinasta tilailla. Puuilon mainoksesta ne ensiksi keksin, mutta HonKongista löytyi aivan samoja samaan hintaan ja Motonetistä vähän toisenlaisiakin.

Päädyinpä hankkimaan kaksi erilaista 50-wattista ihan siltä varalta, että haluaisin noita testata rinnakkain. Motonetin 50W on huomattavasti paksummassa paketissa kuin HongKongin litteä Electrogear.

Tarkemmin noihin tutustuttuani alan ymmärtää, että "kasvatuskilpailu" noiden välillä ei ole järkevää, niin samanlaisia ne ovat tai ainakin valo on hyvin samanlaista, yhtä voimakasta, saman väristä ja yhtä laajalle leviävää. Eroja tuskin syntyisi ja jos syntyisi, voisi epäillä sattumaa tai virhettä.

Motonetin Nordlight-sarja on alumiinivalua ja paljon paksumpi kuin HonKongin litteä laatikko ja painaakin kilon enemmän, n. 2,8 kiloa. Sen kiiltävä heijastin on näkyvissä ja ns. gob-ledi sen keskellä. Oletettavasti tämän virtalähde ja jäähdytys ovat parempaa tekoa, mutta hintaakin on kympin enemmän. Käyttöohje lupaa kahden vuoden takuun, mikä on aika hyvin luvattu nykyisille ledeille. Kiinalaisilla on tapana poksahdella nopeastikin, vaikka minulla on kyllä edelleen käytössä muutama kolme vuotta sitten hankittu spotti, jotka ovat palaneet talvikaudet 14 tuntia vuorokaudessa.

HongKongista hankin alle neljäkymppiä maksavan ohuen 26x29 cm kokoisen 50-wattisen, jonka sisällä pitäisi olla 120 lediä. Niiden edessä on opaalilasi, joka pehmentää ja levittää valon.

Tein näille kahdelle valolle muutamia vertailevia mittauksia. Näille ilmoitetaan hiukan erilaiset lumen- ja Kelvin-arvot, mutta erot ovat niin pieniä, että niillä ei ole käytännössä merkitystä. Kummastakin tuli 30 cm päähän 14.000 luksia, puoleen metriin isommasta 8000, maitolasin läpi vähän vähemmän. Ehkä se leviää hiukan enemmän.

Molemmat ovat kyllä laajalle säteileviä, valaisukulma 120-130 astetta. Ne pitää siis viedä lähelle kasveja, jos haluaa tehoa. 30-40 cm pitäisi jo riittää sadon tuotantoon monilla chililajikkeilla. Siinä tulee vain äkkiä se vaikeus, että jotkut kasvavat kiinni lasiin ja hidaskasvuisemmat jäävät kauaksi valosta.

Valojen väreissä oli hyvin pieniä eroja. Motonetin valossa on hiukan enemmän sinistä ja vihreää, Electrogearissa aavistus enemmän keltaista ja punaista, erot Kelvineissä 4300-4100. Nämä sain esiin kuvaamalla kiinteillä asetuksilla ja tutkimalla kuvia Lightroomissa. Molemmilla saa aivan kauniita kuvia automaatilla. HongKongin valolle luvataan vähän parempaa värintoistoa, mutta silmällä sitä en havainnut. Sen sijaan siinä on eräs ikävä piirre. Kameran kuvassa valo värähtelee. Siinä on luultavasti amerikkalaistyyppinen 60 hertsin värähtelytaajuus ja kamerani on asetettu eurooppalaiselle 50 hertsin sähkötaajuudelle. Tämän kanssa voi siis tulla videokuvaajille ongelmia.

Ehdinpä vilkaisemaan noiden sähkön kulutustakin. Ne ovat yllättäen sitä, mitä lupailtiin. Pienempi kuluttaa 50W, isompi 55. Ei nuo vielä mitään sähkönsäästöihmeitä ole. Hyvillä loisteputkilla päästään samoihin hyötysuhteisiin, mutta noihin vanhoihin työvaloihini verrattuna saan näillä saman määrän valoa puolet vähemmillä wateilla. Tuo tuntuu jo sähkölaskussa.

Hinnoissa on ilmaa, kummastakin kaupasta tarjottiin heti 10% alennus, kunhan kirjoittaudun kanta-asiakkaaksi. Ajoittain on paljon parempiakin tarjouksia, eri aikoihin eri tehoisista laitteista eri kaupoissa.

Takuuasiat kunnossa:
Kyselin Motonetin ledin maahantuojalta sekä HongKongin verkkokaupalta takuista, koska niistä ei näkynyt tietoa kassakuitissa. Molemmat vastasivat heti seuraavana aamuna ja vakuuttivat, että takuita on kaksi vuotta. HonKongista vielä huomautettiin, että on viisasta ottaa kuitista kopio, sillä muste kassakuitista haihtuu nopeammin kuin takuu.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Halvat ledit eivät ole mitään säästöihmeitä. Lumen per watti liikkuu näissä kiinalaisissa siinä 60-100lm/w. Laadukkaammilla ledeillä varustetut tavoittelevat jo 200lm/w lukemia, mutta toki maksavat. Eikä tuo flikkeröintikään ole kasveille eduksi. (Johtuu kytkennästä, jolla mm. yritetään vähentää kulutusta.)

Suosittelisin suhtautumaan näihin kiinaihmeisiin varovaisuudella. Sähköturvallisuus näisäs on harvemmin kunnossa. Siitä kertoo mm. Tukesin markkinoilta poisvedettyjen tuotteiden lista, joka päivittyy pitkälti kuluttajahuomioiden kautta. http://marek.tukes.fi/Hakutulos.aspx?paaryhmaId=14&otsikko=Valaisimet%20ja%20valaisintarvikkeet

Chilivaari kirjoitti...

Totta puhut, mutta raha ratkaisee harrastelija-kokeilija kasvattajalla. Työkseen kasvattavat varmaan osaavat valita viisaammin.
Vaan hyvän linkin laitoit. Paljon on kieltolistalla laitteita ja näidenkin maahantuojien aika samannäköisiä malleja, eli sutta tuodaan edelleen ja annetaan Tukesin karsia pahimmat pois markkinoilta. Ei vaikuta ihan terveeltä kaupankäynniltä.

Matti kirjoitti...

Kiinnostuin ja katsoin selostuksia miksi päätyneet tuonne. Suurin osa markkinoiltavetoihin liittyi juurikin kotelointiluokkiin, eli ei kestäneet ilmoitettua roiske/ vesikuormaa.

Ei siis ulkokäytön kestäviä vaikka ilmoitettuna, muutamassa vesi oli päässyt liiketunnistimen sisään eikä vedenpostoa niin tulee tuo sähköiskun vaara. Sama jos ei roiskevesikokeissa ollut kestänyt kosteuskuormaa luvatusti.

Missään ei ollut suoraan led piireihin ja vastaaviin liittyviä seikkoja, vain tuohon rakenteen tiiveyteen.

Olli Aalto kirjoitti...

Taimikasvatuksessa omassa käytössä tuntuu toimivan Zodiak Slim -merkkiset heitinvalot, pari 20W valoa sopii Nelsonin kasvivalotelineeseen näppärästi. Miellyttävä valo myös ihmissilmään. Kokeilin Motonetin valoa, mutta Zodiakilla kasvaa paremmin vaikka ilmoittavat lumenit ja kelvinit samoiksi. Heitin on myös nimensä mukaisesti selvästi litteämpi ja siro pi kuin Motonetin vastaavalla wattiluvulla.
https://ledvalot.fi/led-valonheitin-20w-slim-zodiak.html

Chilivaari kirjoitti...

Noita litteitä on vaikka minkä merkkisiä, kovasti saman näköisiä ja hintaisia. Hyvin ovat minullakin toimineet Electrogearit. Motonetin paksumpi valo ei kestänyt kuin reilun vuoden, mutta siinähän on 2v takuu. Uusiksi meni.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.