Loppiaisen makupaloja

perjantai 6. tammikuuta 2017

Pari niin hyvää makua jäi loppiaisaterialta mieleen, että kirjoitan ne tänne. Henkilökohtaisia muistiinpanojahan nämä ovat ja auttavat vanhan miehen muistia muistamaan tärkeältä tuntuvat pikkuasiat.


Kuten olen kait monesti täälläkin todennut, jokaiselle chililajikkeelle pitää vain löytää oikea käyttötapa, muuten ne voivat maistua mitättömältä tai jopa pahalta.
Aji Fantasy Sparkly White (C. baccatum) on nyt talven tultua muodostunut suosikkimausteeksi. Kesällä se oli ehkä liian mieto ja kuiva, mutta nyt miedossa etikkaliemessä se on pelastanut monet ateriat, siihen tulee suorastaan himo. Sitä saa mättää lautaselle reilulla kädellä, sillä mietoahan se on, mutta maukasta. Tuota pitää laittaa itämään, kunhan baccatumien aika tulee joskus helmikuun paikkeilla.


Tumpelo Tommi eli amppelitomaatti Tumbling Tom Yellow yllätti jo jouluna, kun siihen oli kypsynyt pikkuinen sato, viisi tomaattia per jouluaterioitsija. Söimme ne hartaudella; omaa tomaattia jouluna. Nyt loppiaisena saimme vielä neljä kypsää Pekkaa päälle. Hyviä olivat. Tomaatin siirsin matalaksi leikattuna lokakuun lopulla parvekkeelta varastohuoneen ikkunalle ja lisäsin sille 50W ledin pimeämmälle puolelle puolen metrin päähän. Sehän on jotenkin riittänyt.


Johtuneeko ledistä vai mistä, mutta muutamat kukat ovat auenneet valkoisina normaalin keltaisen sijaan. Tuollaista en kesällä havainnut.

3 kommenttia:

Kruunuvuokko kirjoitti...

Kiitos asiantuntevasta blogistasi.

Jari kirjoitti...

Hämmästyttävää että sinä jaksat tomaattien kanssa läpi vuoden, ja vielä saada satoa keskellä talvea. Mulla noi ränsistyy niin pahoin syksyllä kaiken antaneena että menee kompostiin. Pitäisi varmaan joskus kokeilla talvitomaattia vaikka en keinovalon antamaan makuun oikein luota.

Ensi kesäksi mulle on muuten tulossa uusi amppelitomaattilajike joka on kuulemma Tumblerista parannettu versio, sinähän et tainnut Tumblerista välittää, mutta saas nähdä millainen tuo tulokas on.

Chilivaari kirjoitti...

Tumblerista sain viime kesänä tosi myönteisen kokemuksen, kun älysin kypsentää niitä ruoan mukana pannussa tai padassa. Maku oli tosi hyvä, mutta silti se on liian iso minun amppeleihini ja tiloihini.
http://chilivaari.blogspot.fi/2016/08/tumbler-yllatti-myonteisesti.html

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.