Toivottavasti viimeinen kookoskuidun uhri

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Raja Mirch (C. chinense) ei voi hyvin

Se ei ole saanut liikaa aurinkoa, vaan lehdet ruskistuvat ja putoilevat jostakin muusta syystä.

Tuo oli istutettu edelliseen ruukkuunsa helmikuussa ja siinä se alkoi voida huonosti huhtikuussa. Vaihdoin ruukkua ja "multaa" muutama viikko sitten ja nythän jo latvassa näkyy uutta tervettä kasvua.

Alkuperäinen kasvualusta oli halpahallien kookoskuitua, siitä olen varma, sillä siihen aikaan minulla ei ollut muuta ja multakin oli ulkona jäässä. Muutama muu taimi ehti siinä kasvualustassa jo kuolla, tämän siirsin ehkä ajoissa uuteen kookokseen, Chilitarvikkeen merkkituotteeseen.


Juuret näyttävät nyt, muutama viikko siirron jälkeen heränneen henkiin, ohuita valkoisia juuria on sekä pohjalla että ylempänä. Laitoin tuon isompaan ruukkuun, mutta kasvualusta on edelleen kookos. 

Perehdyin vasta nyt tarkemmin kookoskuitujen mahdollisiin eroihin. Halpahallien pakkauksista niitä ei löydä, mutta vuosia markkinoilla olleilta merkeiltä löytyy vihjailun tyyppisiä määritelmiä: meillä nämä asiat on hoidettu, muilla ehkä ei. Esimerkiksi nämä merkkituotteet on huuhdeltu suolattomalla vedellä. Olen itse Intiassa nähnyt, miten kookoksen kuoria liotettiin suossa muutama kymmenen metriä merestä. Se vesi tuskin oli suolatonta. Myös kasvitautien ehkäisystä ja rikkaruohottomuudesta puhutaan ja niissä luvataan olevan hyödyllisiä sienirihmastoja. Katsotaan kuinka käy.

Silmääni osui myös hampun kasvattajille suunnattu tuote, jossa mainittiin, että kookos sopii erityisesti nopeakasvuisille kasveille. Chinenset ja frutescensit ovat minulla kärsineet eniten ja ne ovat hidaskasvuisia.

Kookos on vaivatonta kantaa kotiin autottomallekin, mutta halpaa se ei ole. Turve on huomattavasti edullisempaa isoissa säkeissä. Ja halpahallien maine meni näitä vertaillessa. Merkkituotteet erikoisliikkeessä ovatkin halvempia kuin noiden tarjoustuotteet.

4 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Todella harmillista jos kookos on syyllinen tuohon. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään ongelmia kookoksen kanssa. Tänä vuonna on pelkästään laadukkaampia tuotteita mm. Atamin esipestyä kookosta. Viime vuonna ostin kookosta mm. bauhausista ja Clasulta, taisin tosin sekoittaa merkkikookoksen kanssa.

Chilivaari kirjoitti...

Noissa lienee valmistuserissä eroja. Viime vuonna käytin samoja ja ongelmat olivat huomattavasti pienempiä, lähinnä kellertäviä taimia, nyt eivät hitaasti kasvavat lajikkeet selvinneet elossa tai vaurioitta taimivaiheestaan.
Sekoitukset tosiaan sotkevat tulosten arviointia. Viime vuonna sekoitin aina vähintään kolmanneksen multaa ruukkuihin, nyt sitä ei keskitalvella ollut.

Nimetön kirjoitti...

Hyvä että laadukkaampi kookos on saanut tervettä kasvua aikaan! Tosiaan uskomaton ero noilla halpiskookoksilla ja laatutavaralla,

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Niin mikä on halpa kookosta ja mikä ei. Nyt käytössäni oleva kookos maksaa 0,09€/l. Tosin ihan helposti tuota ei kanna kotiin, kun kyseessä on 210l puolipuristepaali.

Hinnan puolestahan tuon voisi määritellä halvaksi, mutta ammattikäyttöön tuota tuovat Suomeen monivuotiseksi kasvualustaksi.

Natriumin mahdollinen määrä voisi kertoa jotain siittä "laadusta". Tosin chili osaa käyttää osan natriumista kaliumin korvikkeena sokerijuurikkaan tavoin. Yaran (UK) erikoislainnoitteessa chilille onkin mukana natriumia suhteellisen runsaasti. Mutta liika on aina liikaa.

Omat mansikkani näyttävät samanlaiselta. Lehdet palaneet reunoista. Veikkaan sitä natriumia tai sitten erittäin korkeaa kaliumin määrää, jota ainakin omassa kookoksessa on paljon Eviran testien mukaan. (0,08-71-8800mg/kg 47,3mS/m.)

Tässä ohje laadun tarkastamiseen, joka toimii jos tuotetta ei ole mitenkään lannoitettu. Ja jos on lannoitettu, sen voi huuhdella suhteellisen helposti.
https://www.youtube.com/watch?v=keAueRtsroI

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.