Omnicolor (C. baccatum) on reippaasti haaroittunut ja nuppuja on joka haarassa. Kaikki tämän idätyserän taimet ovat pikkuisissa 7 cm taimiruukuissa, joissa on vain pari desiä multaa. Hyvin ne on noissakin kasvaneet. Tällä baccatumilla varsi paksunee ylempänä, ehkä se on saanut silloin enemmän valoa, kun nuo siirrettiin ikkunan yläosaan lasihyllylle. Kuvassakin näkyy hiukan ikkunan päällä olevia loisteputkia, joiden valo on hieman keltaisempaa kuin ulkoa tuleva. Väri on 840 ja putket ovat vuosia vanhoja. Sekavalo ei ole valokuvaukselle eduksi, ylälehdet ovat eri värisiä kuin alemmat. Takana on tomaatin taimia.
Omnicolorin nuppua varten piti ottaa spottivalo käyttöön, muuten olisi ollut turhan hämärää ja tasaista. Minä näköjään pidän vastavalosta.
Olipa jo unohtunut eräs Omnicolorin ominaisuus, haju. Huoneessa tuoksahteli kissanpissa erityisesti taimihyllyn läheisyydessä. Epäilin tomaatin taimia tai liikaa kasteltua multaa, mutta Omnicolorhan se oli.
Toinen vanha tuttu baccatum Inca Red Drop on porukan korkein, 35 cm. Niitä on vielä jäänyt kaksi samaan ruukkuun, mutta silti kasvuvoimaa on löytynyt ja nuppujakin on. Jotenkin minulle on aikaisemmilta vuosilta jäänyt mielikuva (kenties väärä), että kevätpäivän tasauksen aika on erityisen suosiollinen chilien kukinnalle. Nehän ovat kotoisin tropiikista, missä päivät ovat aina saman pituisia yön kanssa. Kesäkuussa eivät tämän ikäiset taimet kuki näin helposti, mutta silloinhan chilit ovat yleensä jo isompia.
Chinense Cajamarca on lajityypillisesti ryppyisillä lehdillä, mutta tällä kertaa ei erityisen paksulla rungolla varustettu chili.
Annuum Bolivian Rainbow on tuossa ikkunalla jo alkanut tummentaa lehtiään, vaikka aurinkoisia päiviä ei vielä monia ole ollut. Se voi paljossa UV-valossa muuttua hyvin tummaksi lehdiltään, mutta tuota säteilyä on Suomessa runsaammin tarjolla vasta toukokuusta lähtien. Loisteputkissa sitä todennäköisesti on.
Bolivialaisen kukkanuppu jo enteilee värikästä kukkaa, mutta eri väriset raakileet tästä vasta tekevät väriläiskän chilien joukossa.
Annuum Chinese Pot Chilli on muita samanikäisiä paljon pienempi, mutta siitä tuleekin pienikokoinen pensas ja chilitkin ovat vain muutaman millin mittaisia. Nuppuja löytyy tämänkin latvasta, kun tarkkaan katsoo.
Lopuksi hellyttävä kuva Omnicolorin pikkutaimista. Nämä ovat uusintakylvöä vuoden 2009 siemenistä, kun ensimmäisellä yrittämällä iti vain yksi. Toisella kerralla iti jo kaksi viidestä, mutta hitaasti.
4 kommenttia:
Kiitokset mukavasta luettavasta Chilivaarille! Päätin itsekin kokeilla chilejä kasvattaa, kun lueskelin blogia.
Kun olet paljon touhunnut noiden chilien kanssa, niin oletko huomannut onko sisäilmankoskeudella taimille millaista vaikutusta. Laittelin muutamia chilejä Joulu/Tammikuussa lautalle (jonka tietenkin löysin blogistasi:) ). Itse kun lämmitän puilla pääasiassa, niin sisäilma on todella kuivaa talvella (alle 20% kokoajan). Tuntui että nuo pienet taimet (10-20 cm) voivat kokoajan huonosti, notkuvat kuin veden puutteesta, vaikka ei pitäisi olla liikaa/ liian vähän vettä saaneet.
Tänä vuonna laitoin ensimmäisen kerran chilejä, mutta viimevuonna laitoin kuitenkin paprikoita (tosin vasta Huhtikuussa), joten en ainakaan huomannut sillon vastaavaa ongelmaa.
Tein niille taimille "kasvihuoneen" sisälle, (käärin kelmua tikkujen ympäri), johon muutama taimi mahtuu ja mielestäni voivat nyt paremmin.
Googlettelin kosteusasiaa, mutta löysin vain kasvihuoneen kosteuteen liittyviä juttuja. Voi olla että ei liity edes kosteuteen, vaan johtuu muusta, mutta siihen jotenkin asian yhdistin...
Janne
Enpä ole juuri noteerannut ilman kosteutta. Kyllä se talvella on kuivaa patterilämmitykselläkin.
Jos juuret ovat heikkoja, lehdet lerpahtavat helposti esim. ruukun vaihdon yhteydessä. Silloin olen laittanut muovipussin kasvin päälle muutamaksi päiväksi. Se auttaa. Pussista kannattaa leikata yläkulmia vähän auki, muuten hiostuu liikaa.
Liian voimakas multa, valmiiksi lannoitettu tai käyttäjän lannoittama voi myös tehdä tuollaista pikkutaimille. Kerran sain taimen kaatumaan kyljelleen, kun ruukun pohjalla oli kanankakkaa ja taimen yläosa kasvoi tuuheaksi. Kova lannoitus ei sovi aivan pienille.
Kiitos vastauksesta. Luultavasti ei sitten johdu kosteudesta tuo ongelma. Saattaisi johtua vedosta. Takka kun on toisella puolella huonetta ja korvausilma otetaan huoneen läpi, jonka kulmassa taimet ovat.
Lämpötilavaihtelu on myös kohtuu voimakasta. nyt on ollut poikkeuksellisen kylmätalvi täällä Päijät-Hämeenkin korkeudella.
Syksyllä yhden Paprikan toin sisään talvehtimaan ja leikkasin sen melko lyhyeksi (senkin luin täältä.), se yritti muutaman kerran lähteä tässä talvella kasvamaan ja kasvatti tollasia korkeita 20 cm "haaroja", mutta sitten kuihtui aina pois, siitä rupesin tuota kosteutta alunperin ajattelemaan.
Tätä se yritti jonkun 3-4 kertaa, mutta nyt oli kuukauden ihan kuollut, joten heitin pihalle sen. Valoa se ei kyllä saanut, joen voisikohan siitäkin johtua?
Tuo nykyinen muovisuoja siis suojaisi vedolta mahdollisesti (olen pitänyt siellä sisällä kosteuden 40-80%) ja siksi vaikuttaisi nyt paremmalta taimet tai sitten voi johtua tuosta mullasta/lannoituksestakin.
Sen muistan täältä lukeneeni, että olet ilman lannoitustakin aika pitkälle kasvattanut taimia mullanvoimalla? En löytänyt vastausta, että millaiseen multaan olet laittanut nuo lautalta otetut "taimet"?
Itse tein nyt niin, että laitoin maitopurkkeihin (n.10cm korkeita) keskelle kertakäyttökupin (pohja n.4-5cm halkaisija) ympäristön täytin kostella kesäkukkamullalla ja otin kupin pois, multa jäi muotoonsa ja keskellä olevaan kertakäyttökupin tilaan laitoin taimen ja täytin sen osan taimimullalla.
En tiedä oliko turhaa kikkailua, mutta voihan se taimi olla kasvanut nyt sinne kukkamultaan ja siksi näyttää/näytti nuutuneelta, kun aluksi kasvoi vain taimimullassa tyytyväisenä.
Mielenkiintoinen laji tämä on ja älyttömästi ensikertalaiselle (toinen kausi menossa ja chileille ensimmäinen) oppimista. Kasvihuonekin (pieni halpa) pihalla odottaa kasaamista, että sen verran hurahtanut touhuun :)
Janne
Valo on oleellisen tärkeää paprikakasveille talvella, sen puute aiheuttaa hentoa kasvua ja versojen kuivumista. Chilit ovat aurinkoiselta seudulta kotoisin.
Olen käyttänyt Kekkilän puutarhamultaa jo vuodesta 2008. Syyn voit lukea noista linkeistä Chilifoorumilla julkaistuun multatestiini:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg42949#msg42949
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg43968#msg43968
Kookoskuitua on nyt tullut kokeiltua parina kesänä ja kyllä silläkin kasvaa, varsinkin multaan sekoitettuna.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.