Cajamarcasta satoa talvellakin

lauantai 28. tammikuuta 2012

Cajamarca (C. chinense)
Kuten monesti olen todennut, chinenset ovat kauniita huonekasveja. Tämä Cajamarca joutui luopumaan isosta ruukustaan ja osasta oksiaan syksyllä mahtuakseen olohuoneen ikkunalle. Nyt se on 13 cm ruukussa ja vuoden vanha kasvi on puoli metriä korkea ja leveä. Ikkunan päällä verholaudan takana on 2x36W loisteputket, joista tulee tuohon latvaan n. 2-3000 luksia, pilvisen päivän verran. Lamppu palaa 14 tuntia päivässä, mutta kohta sitä saa ruveta sammuttelemaan keskipäivällä.

Aivan kuin salaa sinne on alkanut kasvaa tuollaisia värikkäitä pötkylöitä. Niitä on nyt viisi ja kukinta jatkuu vahvasti. Chilin muodosta jo näkee, että se on kotimaista siemenkantaa. Tästähän minulla on myös vanhempi, Englannista hankittu kanta, joka satoaa paljon vaikeammin, mutta on maukkaampi. Sen hedelmien muoto on suipompi ja kukissakin on eroa. Sama lajike kuitenkin selvästi on kysymyksessä, pieniä muotoeroja vain.

Talvisato siis onnistuu, kun sitä ei osaa odottaa, eikä sen eteen tee mitään.


Pitipä vielä lisätä yksi kuva, kun pyhäaamuna aurinko nousi niin värikkäästi ikkunan takana ja kissamme Mustikka poseerasi makuupaikallaan chilin vieressä. Se ei koske chileihin, vaan mutustelee sille kasvatettua kauranorasta keittiön ikkunalla.


3 kommenttia:

Rapsutin kirjoitti...

Kaunis on Cajamarcasi. Hieman kissamaisena kommenttina pakko kertoa että myös popcorni kasvaa kivasti kissan natusteltavaksi. Ihan vain popparia multaan ja vettä päälle. Viikossa valoa saaneena valmista orasta :) Mukavaa kevättä sinne!
-Täti E

Chilivaari kirjoitti...

Tuota pitääkin kokeilla heti.
Saattaa olla tukevampaa mutusteltavaa.

Nidotre kirjoitti...

Mahtava tuo viimeinen kuva :D

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.