Valotesti, 3. kuukausiraportti osa 1

torstai 12. tammikuuta 2012


Inca Red Drop (C. baccatum) on kuukaudessa saanut paljon väriä 5400 Kelvinin päivänvaloputkien loisteessa. Kun punaisemmassa 2700K valossa ensimmäiset kypsät alkoivat pahasti jo rypistyä, päätin tehdä sadonkorjuun tässä vaiheessa ja laskea ne sitten kuukauden päästä lopputulokseen.

Keltaiselta tuo "lämmin valkoinen" lähinnä näyttää kameralla. Siellä oli kypsiä vain 2, raakileita on 11. Päivänvalopuolelle kypsyi 7 ja eri kokoisia raakileita on 8. Tuollainen ero 13/15 satomäärissä ei ole merkittävä. Nuo on sentään syksyllä puutarhasta ylös kaivettuja ja juuret on tungettu pieneen (1,6l) ruukkuun. Yksilökohtaiset erot voivat olla suuremmat kuin valaistuksen vaikutus, mutta selvää on, että päivänvalo tai 5400K loisteputki riittää hedelmien tuottoon ja kypsyttelyyn. Ei siihen punaista valoa chileille tarvita. 

Nämä testikasvit kuten Habanerotkin ovat olleet 12 tuntia päivässä n. 10.000 luksin valaistuksessa, eli lamppu 30-35 cm latvasta. Lämpötila on huoneessa pudonnut jonnekin 18-19 asteen paikkeille. Muut baccatumit näiden valojen liepeillä osittain varjossa, eli jossakin 3000-5000 luksin valaistuksessa ovat myös tuottaneet satoa, mutta jostakin syystä vain päivänvalolampun tienoilla. Syy on todennäköisesti lajikkeissa, sillä ne ovat erilaiset kummassakin päässä pöytää. Aji Cristalissa on jo kypsää, Aji Quitunquitossa komeita raakileita, mutta parhaiten pärjää Aji Bonito, joka ei tunnu kauheasti valoa vaativan. Keltaisessa päässä ovat Aji Rojo, Chilean Green ja Aji Chanca, joihin ei siellä ole uutta satoa ilmestynyt, vaikka kukkia onkin. En osaa sitä kuitenkaan valon syyksi laskea.

Toinen osa raportista ilmestyy lähipäivinä, kunhan lasken Habanerojen tilanteen. Se onkin mielenkiintoisempi.

3 kommenttia:

MaXXer kirjoitti...

Olisiko vaarilla uusia kuvia kokonaisista kasveista laittaa näkösälle?
Itsekin olen tullut samaan tulokseen että kyllä useimmille baccatum-suvun chileille riittää hyvin keinovalo (tavalliset 25w energiansäästölamput, noin 6000K)raakileiden kasvattamiseen ja kypsyttämiseen.

Chilivaari kirjoitti...

Ne kasvavat niin tiheässä ja lomittain, että yksittäisen kasvin esiin saaminen on vaikeaa. Joskus vielä järjestelen kaikki uudelleen, mutta kun ei ole oikein laskutilaakaan pöydän ympärillä.

Tiemuh kirjoitti...

Itsellä myös Tepin esikasvatuksessa tuottanut 5400k loisteputkivalossa satoa reippaasti. Lukseja mulla on varmaan enemmän kuin sulla, koska lamput lähempänä ja lämpöäkin on enemmän.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.