Viisi chinenseä ja kolme baccaa

torstai 19. tammikuuta 2012

Pieniin ovat uudet idätykseni menneet, mutta kun on niitä talvehtijoita.
Chinenset rivissä
Tässä kaikki 12.12. kylvetyt uudet chinenset. Jos oikealle taimilaatikon ulkopuolelle nostettu Tasmanian Red siirtyisi pykälän vasemmalle, ne olisivat ikäjärjestyksessä. Näitä putkahteli joulusta loppiaiseen eli ne ovat kahdesta kolmeen viikkoa vanhoja. Melko hidasta oli itäminen, mutta syy oli lämpötilan. Pidin laatikkoa ikkunalaudalla ja siellä näköjään on enää vain 17 öisin ja 21 päivällä. Samasta syystä myös kasvuvauhti saattaa olla hidastunut. Taimilaatikkoni on ikkunan vieressä tuuletusikkunan kohdalla verhon takana. Tuuletusluukku vuotaa ja on kylmä. Laitan siihen nyt styroksia kasvien ja luukun väliin. 50W ESL lämmittää päivisin.

Näistä kolme iti huonosti, vain 1 kolmesta siemenestä. Se saa riittää. Kaikki olivat eri siemenkauppiaalta, joten en protestoi mihinkään suuntaan.

Baccatumit laitoin vasta nyt lautalle. Lämmintä turvallista paikkaa en sille keksinyt, joten saavat itää hieman hitaammin viileässä.

PI 594136 pitäisi olla unkarilainen baccatum, jollaisesta en ole aikaisemmin kuullutkaan.

Chinchi Uchu tuli kasvatukseen pelkästään nimen perusteella. Se on ketšuankielellä punainen chili, jota olen etsinyt vuosia chinensenä. Niitä löydettiin 8000 vuotta vanhoista luolakaivauksista. Tämä on ilmeisesti väärin nimetty perulainen baccatum. On joku siemenkauppa tarjonnut tällä nimellä annuumiakin. Perinteitä ei kunnioiteta.

Aji Amarillo minulla jo on kasvamassa ikkunalaudalla omista vanhoista siemenistä, mutta kun se saattaa olla risteytynyt, idätän siihen rinnalle "virallisenkin" version.

Baccatumeita on kellarissa talvehtimassa ainakin kahdeksan, monessa jo satoa oksilla, eli Aji Bonito, Aji Chanca, Aji Cristal, Puca Uchu (Aji Rojo), Aji Quitunquito, Chilean Green, Inca Red Drop ja Jamy. Omnicolorissa on vain heikosti henkeä, sen leikkelin niin matalaksi.


Annuumeihin palataan myöhemmin, nopeisiin unkarilaisiin paljon myöhemmin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.