Ulupica kukkii jo

tiistai 24. tammikuuta 2012

Ulupica Large on outo tapaus. Jotkut sanovat sitä kaikkien pubescensien esiäidiksi, toiset pitävät myöhäisempänä luonnossa tapahtuneena risteytymänä. Useita eri nimiäkin siitä on käytetty lyhyen chilinkasvatusurani aikana. Viime aikoina sen tieteelliseksi sukupuuksi on mainittu Capsicum cardenasii var. pendulumMinulla oli muutama siemen jostakin Fataliin ostoksesta varmaankin kaupanpäällisenä tulleita vuosien takaa. Yksi kuoli juurta ulos työntäessään, toinen sentään onnistui.

Tuollainen kippurainen taimi sieltä putkahti näkyviin marraskuun lopulla. Se näytti niin heikolta, että laitoin sen "happitelttaan", muovipussin kulman alle nauttimaan kosteasta ilmasta. Siitä pikkuinen virkistyi. Tuollainen suoja auttaa monesti huonovointisia chilejä myös isompana vaikkapa ruukunvaihdoissa. Pussin sisällä kosteus nousee kasvin haihduttamasta ja maasta nousevasta vesihöyrystä.

Ulupica kasvoi vauhdilla "lämpökaapissa" Alman kanssa kilpaa. Pari päivää sitten kuvasin siitä kokokuvan 25 cm korkeana latva täynnä nuppuja. Nuput ovat violetteja pubescensien tapaan, mutta lehdet eivät ole niin karvaisia ja tuoksuvia. Tämä haarautui jo pienenä ja on nyt kaunis ja tukeva pikku chili. Näin aikaista kukintaa en osannut odottaa. Lämmin ja kostea kasvupaikka on varmaan auttanut, mutta toisaalta taimiruukku on surkean pieni. Mitään lannoitusta se ei vielä ole saanut.

Tällä on edessä sama ongelma kuin unkarilaisilla annuumeilla alkukuusta. Isompaan ruukkuun siirto tarkoittaa myös poistoa lämpimästä kasvupaikasta ja siinä kukinta häiriintyy joksikin ajaksi. Varastohuoneen lämpötila on pudonnut jo alle 18°.


Tänään Ulupica avasi kukkansa kahdeksan viikon, mutta reilusti alle kahden kuukauden ikäisenä. Väri olikin yllättävän vaalea. Sitä ei voinut nupusta päätellä. Kuvaa näpäyttämällä näet vähän ympäristöäkin.

Lisäys pari päivää myöhemmin:
Seuraavat kukat olivatkin aika tavalla värittömämpiä, mutta tähän osuu myös värillistä valoa.

7 kommenttia:

Tiemuh kirjoitti...

Kuten olen ennenkin arvellut, ei tämä Ulupica Large -jolla nimellä sinäkin sen kai olet saanut - ole kovinkaan vakiintunut. Hypridistä siis kyse. Itselläni on ilmeisen saman siemenerän kasvi jossa on varsin erilaiset kukkaset.

Toni.A kirjoitti...

Näissä on ilmeisesti ollut kahta eri versiota siemeniä liikenteessä. Joskus on tullut esille, että olisi vaalea ja tummemman ruskea siemen. Voi olla, että muistan väärin. Itselläni oli ainakin näitä tummempia siemeniä, mistä chiliwikiin olen siitä kukkakuvia laittanutkin. Paukut loppuivat mullakin siemenistä kesken juuren työntämisen, vaikka itämään kävivätkin.

Chilivaari kirjoitti...

Kukkien värin suhteen kannattaa katsella seuraavatkin avautuvat. Esimerkiksi Rocoto Red Peruvianin kanssa kävi toissa keväänä niin, että samassa kasvissa oli eri värisiä kukkia melkein valkoisesta violettiin.

Siemenet olivat tumman ruskeita, vähän pubescenseja pienempiä ja ehkä vähän vaaleampia.

Anonyymi kirjoitti...

Palaan aina katsomaan tämän ulupican kukkia. Ne ovat vaan niin valtavan kauniit :) kuin pieniä keijujen mekkoja...

Niian

Chilivaari kirjoitti...

Sitäkin, mutta kuulepa tätä: Ne tuoksuvat.
Tuo on minulle ensimmäinen tuoksuva chilin kukka.

Anonyymi kirjoitti...

Pitääpä tutustua lajikkeeseen sitten tarkemmin :) Jos se jossain välissä eksyisi minunkin chilikasvatuksiini... Tällä hetkellä kun nuot chilit... no kissanpissa taitaa olla lähin mikä tulee mieleen tuoksusta :D heh

Niian

Anonyymi kirjoitti...

Ulupica large voi tarvita lajitoverin tuottaakseen hedelmää. Uskoisin että muusta ei ole kyse.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.