Valotesti, 3. kuukausiraportti osa 2

perjantai 13. tammikuuta 2012


11-1 päivänvalon hyväksi.  

Tulos Habaneroilla on murskaava. Laskin pienetkin alut, kun punaisemmassa valossa ei muuta ole kuin yksi sellainen. 5400K putkien alla on puolisen tusinaa ihan reilun kokoista Habaneroa ja saman verran pienempiä. Niistä osa saattaa vielä putoilla. Kukinta on molemmissa valoissa reipasta, mutta 10.000 luksia 2700K "lämmintä valkoista" valoa ei vain saa raakileita pysymään puussa.

Kasvit ovat historialtaan hyvin samanlaisia ja saman kokoisia testin alussa. Nyt sinisemmässä valossa on kasvanut myös hiukan enemmän oksia, mutta se ei tilannetta selitä. Kun kasveja on vain yksi kummassakin valossa, joku häiriö kasvissa tai juurissa voisi vaikuttaa. Tekisi mieli vaihtaa nuo keskenään ja katsoa vaihtuisiko satoisuus. Ehkä kuukauden päästä niin teenkin. Entistä selvemmältä näyttää, että chilit tekevät paremmin satoa sinisemmän valon alla. Niinhän ne kasvoivatkin.

"Yleisön pyynnöstä" vielä sotkuinen kokokuva Habanerosta. Siinä on kesän jäljiltä paljasta runkoa 30 cm ja tasainen latvus n. 30x45 cm. Perkasin viereltä muutaman baccatumin ja annuumin, jotta sain edes jotakin näkymään. Oikeasti se on ahtaalla, mutta lähinnä lamppua. Vain Inca tulee samalle korkeudelle. Keskimäärin valoa tuli 10.000 luksia, mutta lähimmät oksat saivat 13.000. Keltaisen valon alla muuten oli aivan saman kokoinen latvus, mittasin senkin samalla - ja yhtä paljon valoa, mutta vain 1 raakile.

4 kommenttia:

Oba kirjoitti...

Tervehdys ja kiitoksia erittäin mielenkiintoisesta testirupeamasta. Itse olen ihan aloittelija chilin kasvatuksessa, minulla on nyt vasta yksi loisteputkivalaisin T8-putkilla, 2x18W joista toinen on Philipsin MASTER TL-D Super 80 840-sävyllä (Ra=85) ja toinen Narva Bio Vital 958-sävyllä (Ra=96).

Tomaatti on kasvanut tuon lampun alla keskellä ja lehdet näyttivät taipuvan kohti Bio Vitalia selvästi, liekö sattumaa vai tykkäsikö kasvi tosiaan enemmän siitä?

Narva mainostaa: "Kun normaalit lamput tuottavat vain näkyvää valoa, sisältää BIO vital-valo myös ultraviolettiosuuksia samassa suhteessa kuin luonnollinen auringonvalo. Bio Vitalin edut: UV-osuuden elinvoimaa lisäävä vaikutus, tasapainoinen, lähes auringonvaloa lisäävä spektri, erinomainen värintoisto (Ra 96) ja kontrastien erotuskyky".

Lisäksi vielä: "The correct light is one of the main factors governing successful plant growth. The blue elements of the spectrum are particularly important in plant breeding.
NARVA BIO vital lamps have a colour temperature of 5,800 K and fulfil this requirement perfectly."

Olisikohan tosiaan tuolla ultraviolettiosuudellakin vaikutuksensa?

Tämmöinen sivuhuomio vielä: noita 2G11-kantaisia lamppuja, joita tuossa työmaavalaisimessasi on, käytetään myös monissa valohoitovalaisimissa. Avasin oman Philipsini, siellä on 2 kpl 2G11-kantaisia 36W 950-sävyisiä Philipsin lamppuja. Ja suomalaisessa Indoor Garden Herb:ie -kasvatuslampussa käytetään Osramin 24W 2G11-lamppua 954-värisävyllä. Eli ilmeisen hyväksi todettuja.

Tarina kirjoitti...

Olen vaikuttunut!
Hmmm ...
;o) toisellaisella silmällä olen katsonut kalojen ja konnien akvaarioita.
Leikkisää talviviikonloppua!

PP kirjoitti...

Loistavaa työtä! Viimeinkin tämä jatkuvaa keskustelua aiheuttava asia on testattu. Ymmärrettävästi testisi ei ole kovin kattava, mutta se on erittäin hyvä alku.

Chilivaari kirjoitti...

Tästä voisi joku todella jatkaa isommalla otannalla, jos vain on tilaa. Minulle tämä riittää ja lopetan "lämpimän valkoisen" valon käytön kaikkialla, ei vain kasveilla. Eihän se ihmisen silmillekään ole miellyttävä sävy.

Sinisempi oli minulla molemmissa kokeissa 900-sarjan, eli paremman värintoiston putki. Kokeilematta on esimerkiksi, pärjäisikö joku 865 tehoputki noille vähemmän tehokkaille, mutta spektriltään "oikeammille". Eli riittääkö kasville voimakkaampi sininen, vai vaatiiko se laajempaa spektriä. Led-kokeetkaan eivät vastaa tähän, kun ne tehdään varsin harvoilla värisävyillä.