Ruohosilppu on hyvää lannoitetta

maanantai 6. heinäkuuta 2015


Jos leikkaat nurmikoita, ota silppu talteen, se lannoittaa luonnonmukaisesti niin tomaatit, kurpitsat kuin chilitkin ulkona. Samalla saat myös kasvatusalueen katetta, joka pitää kosteutta maassa, estää rikkaruohojen kasvua ja parantaa maaperän laatua lisäämällä siihen humusta. Myös kitketyt rikkaruohot kelpaavat viherlannoitukseksi. Katetta voi laittaa paksustikin, kunhan ei aivan kasvien runkoon kiinni asti, sillä maatuessaan paksu silppu kuumenee melkoisesti.

Ruohosilpussa on runsaasti kasvua lisäävää typpeä, joten sen käyttö syksyllä ei enää ole suositeltavaa. Silloin leikkuutähteet kannattaa kompostoida seuraavaa kesää varten. Kompostissa ruohosilppu kuumenee helposti yli 60-asteiseksi ja auttaa muitakin aineksia maatumaan nopeammin. Nurmikolle jätetty leikkuutähde lannoittaa useimpia nurmikoita liikaa ja aiheuttaa vain lisää leikkuutarvetta.

Eri kasveissa on eri määrät ravinteita, mutta Missourin yliopisto on mitannut keskimääräisen nurmikonleikkuusilpun N-P-K arvoiksi 4-1-2, eli siis ihan varteenotettavaa lannoitusta, kun tuota kertyy paljon. Aurinkoisella säällä katesilppu neuvotaan kastelemaan ja lopulta sekoittamaan pintamaahan. Sehän tapahtuu myös, kun muutaman viikon päästä lisää päälle uuden erän ruohosilppua.

Hankalassa rinnemaastossa silput keräävä akkukäyttöinen sähköleikkuri on osoittautunut erinomaiseksi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.