Karvas, mutta koukuttavan karvas

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ihmisen makuaistin perusmakuja ovat makea, hapan, suolainen, karvas ja hieman kyseenalainen umami. Eilen maisteltiin pojan kanssa karvasta chiliä, mutta hetken päästä sitä alkoi tehdä mieli lisää, maku koukutti.

Grandpa's Siberian Indoor Pepper (C. annuum)

Leivän päällä sulatejuuston seassa tuota maisteltiin, kuten meillä tehdään useimmille uusille lajikkeille. Toki paljaaltaankin kokeillaan ja tämän yläpää oli lähes tuleton, maku ja polte lisääntyivät alaspäin mentäessä, kuten siemenetkin. Tämä on erilainen, mutta miellyttävä tuttavuus. Netissä sitä on haukuttu karmeaksi ja karvaaksi kokemukseksi, mutta siitäkin voi pitää. Sanotaan kyllä, että karvaasta mausta opitaan pitämään vasta myöhemmällä iällä. Greipistä en pidä vieläkään, mutta kahvi pitää olla vahvaa ja karvasta, tummapaahtoista.

Komean niminen Grandpa's Siberian Indoor Pepper on mitä ilmeisimmin kotoisin Siperiasta ja sen kerrotaan tuottavan chilejä talvellakin ikkunalla. Tarinat kertovat, että länteen muuttaneet sukulaiset ovat tuoneet sen isoisän ikkunalta Siperian perukoilta. Siitä nimi, josta kyllä on monia muunnoksia ilman isoisääkin ja indoor on korvattu sanalla house. Kuvissa ne näyttävät samoilta.

Tämä on erittäin tukevatekoinen annuum ja chilejä kasvaa ryppäinä ylöspäin. Noissa saattaa olla viileiden säiden aiheuttamaa pienikokoisuutta, sillä uusimmat raakileet ovat hieman pidempiä.

Joka tapauksessa isoisä löysi pippurinsa ja pitää siitä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.