Siperia jyllää tomaateissakin

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Taidamme elää siperialaisessa ilmastovyöhykkeessä tänä kesänä. Siperialainen chili viihtyy parvekkeella hyvin ja ulkona taivasalla vain siperialainen tomaatti näyttää pärjäävän.

Tomaatti Sibiria

Sateiden välissä onnistuin ottamaan melkein aurinkoisen kuvan Hyötykasviyhdistyksen vuosia vanhoista siemenistä kasvatetusta Sibiria-tomaatista.

Tomaatit ovat tänä vuonna viikkoja jäljessä edellisten kesien kasvusta, vaikka esikasvatus oli melkeinpä parempaa kuin aikaisemmin. Vain venäläinen perinnetomaatti Sibiria on suhteellisen normaalilla kasvu-uralla. Vieressä unkarilainen Mano on täysin hukassa, kukista ei kehity mitään. Outdoor Girl ja Sungold kasvattelevat vasta herneenkokoisia raakileita. Lämpö ei vain riitä.

Tällaisena kesänä alkaa ajatella kasvihuonetta, mutta jyrkälle rinnetontille sellaisen perustaminen ei vain onnistu. Parvekkeelta sentään on saatu satoa sekä amppelitomaateista että ruukussa kasvatetusta aikaisesta BoneyMM F1 lajikkeesta. Niiden jälkeen eivät kaupan tomaatit heti maistu, vaikka olisivat Närpesistä kotoisin. Hollanti on varsinainen kirosana vihanneksista puhuttaessa.

3 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Kyllä kasvihuoneessakin on kärsitty kylmistä keleistä, kun lämmitystäkään en ole pitänyt päällä enää kuukausiin. Yleensä runkotomaatteja rupeaa kypsymään juhannuksen jälkeen jo useita kiloja ja tänä vuonna sain ensimmäisen kilon kerralla eilen, eli monta viikkoa ollaan jäljessä. Kirsikkatomaatteja sen sijaan tulee jo runsaasti.

Nimetön kirjoitti...

Kuinkas chiliaita voi? siitä seuraava raportti, jookos kookos?

Chilivaari kirjoitti...

Se on ollut mielessä jo jonkin aikaa, mutta aina vain sataa niin, että en pääse kuvaamaan, ainakaan rocoton kukat eivät ole auki.
Eipä se ole kasvanut pätkääkään, sellainen on kesä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.