Tomaatit itämään

perjantai 11. maaliskuuta 2016

En tiedä uskoinko kevään tulevan normaalia nopeammin vai miksi laitoin tomaatin siemenet itämään viikon tavallista aikaisemmin. Maaliskuun puoliväli on minulla ollut vakioaika tälle puuhalle ja siitä taimet ovat hyvin ehtineet isoksi ennen ulos vientiä toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Satoa on sitten tullut vasta heinäkuun lopulla. Kasvihuoneessa tuo tietysti kävisi nopeammin.

Kolmessa päivässä useimmat ovat jo itäneet. Vain vanhin lajike Sibiria, jonka parasta ennen päiväys oli 1/-07 ei vielä osoita elonmerkkejä. Se ja neljä vuotta vanhoista siemenistä kylvetty unkarilainen Mano ovat pensastomaatteja. Golden Sunrise on keltainen runkotomaatti, jonka siemeniä olin siirtänyt talouspaperille 2011. Viimevuotinen Sungold on näistä ainoa melkein tuore siemen, F1-lajike, jota ei kannata lisätä itse siemenistä.

Vähän ennen näitä laitoin pari aikaista tomaattia kasvamaan ja ne ovat jo taimella. Venäläinen Boney MM on yleensä tuottanut parvekkeella satoa ensimmäiseksi ja Tumbler taas on amppelitomaatti, jota en ole vuosiin kasvattanut. Vanhaa siementä siis sekin. Tälle vuodelle en hankkinut ainuttakaan uutta tomaatin siementä, kun vanhatkin ovat vielä hyvässä vedossa.

Lisäys seuraavana aamuna: Eipä hätää, ensimmäinen Sibiriakin itää, vaikka siemen on 10 vuotta vanhaa. Kirjahyllyssä kansiossa noita on säilytelty. Ei siis mitenkään optimaalisissa olosuhteissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kumpi parempi lauttakylvöön? Kirkas vai musta kansi ennen sirkkalehtien puhkeamista?

Chilivaari kirjoitti...

En ole keksinyt mitään syytä peittää valoa idätyksen aikana, eli kirkas toimii. Siinähän käy jonkin ajan kuluttua niin, että osa on itänyt ja tarvitsee valoa, osa on vielä itämättä. Ei niitä ole haitannut kirkaskaan valo.
On tiettävästi kasveja, jotka itävät vain pimeässä (maan sisässä siis), mutta vielä ei ole tullut minulle vastaan. Eiköhän siitä sitten varoiteta siemenpussissa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.