Eipä ihminen opi

torstai 31. maaliskuuta 2016

Viime keväänä totesin, että tuli idätettyä kaksi kuukautta liian aikaisin. Tänä vuonna idätin pari viikkoa, jotkut kuukaudenkin myöhemmin. Eilen jouduin kuitenkin toteamaan, että taas tuli laitettua chinenset liian aikaisin kun vuoden alussa laitoin ne lautalle.


Surulliselta näyttää Cabai Burung Ungun (C. frutescens) latva, kun se kasvoi vauhdilla loisteputkiin kiinni.

Tämän ratkaisin leikkaamalla toistakymmentä senttiä latvasta pois. Sieltähän löytyi heti varalatvoja kolmin kappalein. Näissä tosin ei vielä ole nuppuja, kuten latvassa oli, mutta rehevää kasvua on. Kohta taas latvat ovat lampussa.

Fidalgo Roxa (C. chinense) on myös nopeakasvuinen. Korkeutta on nelisenkymmentä senttiä, vaikka se on edelleen taimiruukussa. Isompaan vaihto ei oikein onnistu, kun niitä ei mahdu ikkunalle valoon montaakaan ja korkeuskin lisääntyisi huomattavasti vaikkapa kolmilitraisessa ruukussa.

Tavalliset ja Peruvian White Habanerot ovat saman ikäisiä, mutta ovat pysyneet matalina. Habanerossa on kukkia, valkoisessa isoja nuppuja. Cajamarca ja Ojos de Pescado ovat pysyneet matalampina.

Fidalgo Roxan kukka on pieni, vihertävän valkoinen ja supussa. Kun vielä  kukkia lähtee useampi samasta pisteestä, chinensen tuntomerkit täyttyvät. Tosin frutescensin kukat ovat paljolti samanlaisia, minulle tämä kävisi frutestakin, mutta chinenseksi se on luokiteltu.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.