Chilit aitakasvina

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Sattuipa hauskasti, että tätä juttua kirjoittaessani löysin Chilifoorumilta paljon komeamman aidan. Ikke on reunustanut koko rivitalon pihan ruukuissa olevilla chileillä, minulla niitä on maahan istutettuna vain muutama pienen terassin reunuksena kukkapenkin jatkeena.

Oleskeluterassimme reunuksena on noin metrin korkuisia chilejä. Tässä Aji Cristal ja Rocoto Manzano Orange. Hyvin ne rajaavat tilaa. Toisella laidalla annuumit Pimiento De Padron ja Espanola jatkavat aitaa tyylikkäästi, mutta Inca Red Drop on muita matalampi. Kaikissa muissa paitsi rocotossa on mukavasti satoa, mutta ne olivatkin vähintään kukassa ulos siirrettäessä.

Aji Cristalista sato paljastuu vasta kasvia pöyhiessä. Kaikki vähänkin väriä vaihtaneet on syöty ja osa noin vaalean vihreänäkin. Cristal on niin maukasta.  Alkukesästä tuo kasvoi kovin hitaasti, sillä meillä on ravinneköyhä ja kuiva soraharju kasvualustana. Kourallinen luonnonlannoitetta eli kanankakkaa ja merilevää chilien juurelle ripoteltuna, reilu kastelu ja jatkossa lannoiteliuoksella kastelu melko usein auttoi selvästi. Uutta tummanvihreää kasvua ilmestyi kaikkiin ja satoa syntyy. Muhevamultaisessa puutarhassa näitä neuvoja ei kannata kokeilla.

Aji Cristal kasvaa meillä jo kolmatta kesäänsä. Viime kesän se vietti ruukussa ulkona ja terassin reunuksena oli vain pari pienempää chiliä. Nyt se pitänee kaivaa lapiolla ylös pakkasten tullessa ja tunkea juuret jotenkin ruukkuun. Siinä voi käydä huonostikin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.