Vietnamilaiselta torilta tuoreena suomalaiseen soppaan

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Dong Xuan Market on vietnamilainen baccatum chili, joka ilmeisesti on saanut nimensä Hanoin suuresta toissa vuosisadalla rakennetusta kauppahallista. Länsimaiset kävijät ovat "löytäneet" sieltä chilin, jota sitten on alettu levittää täällä siemenkauppojen välityksellä. Markkinoilla on toinenkin aivan saman niminen chili, kiinalainen annuum.
Kuvasta tuli vähän ylivalotettu, mutta valitsin sen silti, sillä siinä ilmenee chilinkasvattajan aurinkoisen päivän tunnelma. Kasvatin vietnamilaiseni pienessä 13 cm ruukussa tarkoituksena saada vain maistiaiset, jotta voin päätellä, tuleeko tästä jatkossakin minun parvekkeeni asukki. Enpä osaa vielä sanoa. Maku on erinomainen, mutta ainakin ensimmäisissä kovin mieto poltteeltaan. Näitä pitää siis olla kourallinen ruokaan. Leivän päälle tai suoraan rouskuteltavaksi tuo on mainio, makea ja tuoksuva. Tarkkasilmäinen huomaa kuvastakin, että lehtiä on kovin vähän. Ripsiäiset iskivät tähän oikein urakalla enkä satokaudella tietenkään myrkytellyt, taittelin pahimmat lehdet vain pois.

Maustoin tuolla jauhelihakeiton. Chiliä oli reilusti, samoin selleriä ja palsternakkaa. Maku oli hieno, mutta keittoa lämmitettäessä seuraavana päivänä lisäsin vielä yhden Indian PC-1:n tulisuutta tuomaan. Sitä ei nimittäin näistä vietnamilaisista minun suuhuni löytynyt. Maistellaan nyt kuitenkin lisää ennen kuin tehdään hätäisiä johtopäätöksiä. Kasvien ensimmäiset hedelmät ovat usein "harjoituskappaleita" ja maku muuttuu myöhemmin.

2 kommenttia:

Kaltsu kirjoitti...

Itse todennut kanssa saman jutun ensimmäisten hedelmien mausta. Vasta toiset kappaleet ovat paremman makuisia. Nykyään en arvostelekkaan chilien makua ennen kuin olen maistanut seuraavat hedelmät. Esim. Rain Forestin toiset hedelmät olivat maultaan melkein täysin erilaisia mitä ensimmäiset harjoituskappaleet.

Chilivaari kirjoitti...

Lisäys 21.8.
Mietoja ovat. Mutusteltiin porukalla kaikki kypsät pois, eikä poltetta löytynyt kuin vähän siementen kohdalta. Maukasta kyllä, mutta sato pitäisi olla suurempi, että tuota ensi vuonnakin kasvattaisi.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.