Jo toinen kypsä sato tänä keväänä Peruvianista

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

On ihme kasvi tämä Rocoto Red Peruvian
Kevätsadon korjasin huhtikuun puolessa välissä ja nyt kypsyy jo toinen erä.
Ensimmäisten kypsymiseen meni pari kuukautta. Nyt homma sujui selvästi nopeammin. Rocotossa on samaan aikaan kukkia, pikku raakileita ja kypsiä. Se on siis aloittanut jo jatkuvan sadon tuoton. Nyt kun saisi sen isompaan ruukkuun ulos, niin tuloskin paranisi. Nuo ovat taas n. 15 cm kokoluokkaa ympärysmitalla mitaten. Kesällä ne saattavat kasvaa yli 20 cm.

Kasvi on pysynyt pienenä, osin leikkelyn vuoksi, osin pienistä ruukuista johtuen. Sille ei ollut enempää tilaa olohuoneen ikkunalla. Nykyinen ruukku on 13 cm ja rocotolla mittaa suunnilleen puoli metriä korkeutta ja vähän vähemmän leveyttä. Korkeuden mittasin nyt poikkeuksellisesti alimmista lehdistä ylimpiin, eikä mullan pinnasta, kuten tavallisesti. Sivuversoja on moneen kertaan lyhennetty parikymmentä senttiä kerrallaan. Yritän ehtiä saksilla ennen kuin niihin muodostuu raakileita. Sitten ei enää raaski leikata.

3 kommenttia:

Kid Henry kirjoitti...

Heh. Toiset ne vahtaa vuoden toista satoa, kun joillakuilla on vasta ensimmäiset raakileet tulossa ja osalla kasvattajista ei edes sitä. Olen melko valmis nostamaan rocotoni Scotch Bonnetin kanssa hankalampien chilien jalustalle.

InkRose kirjoitti...

Mulla on myös muutama pikku mollukka Red Peruvianin oksilla. Toivottavasti kasvavat. Manzano Rojossa on yksi about golfpallon kokoinen, toinen ison mustikan kokoinen raakile, ja loput on tippuneet pois. Kaikki kukat näyttäisi hedelmöittyvän kyllä, mutta ei tartu. Kukinta jatkuu kuitenkin, ja kasvilla alkaa olla kokoa jo jonkin verran, mutta tässä on taas ollut niin hankalat kelit että ei taida aurinkoa vaan olla tarpeeksi. Tuo tuntuu aika valonhimoiselta yksilöltä.

Chilivaari kirjoitti...

Tuossa taitaa olla vähän samaa ilmiötä kuin puutarhakasvien viihtyvyydessä. Pitää löytää oikea kasvi oikealle paikalle ja kaikki sujuu, rehottaa ja kukkii. Jos taas väkisin yrittää kasvattaa, siitä ei tule mitään.

Tämä rocoto vaikuttaa helpoimmalta kasvilta minusta, jaa ehkä Cajamarca on vieläkin mutkattomampi. Se on nuorempi ja toista satoa jo puskee sekin - maitopurkissa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.