Ensimmäinen vakava varoitus

maanantai 16. toukokuuta 2011

VAROITUS! Tällä lehdellä ruokailee vihannespunkki. On aika toimia ripeästi.
Tuli turhan selkeä kuva. Alhaalla varjossa vaaleat pisteet näyttävät siltä kuin ne silmällä havaitsee valoa vasten. Älkää tuijottako yläosaa, tuollaisena sen näkee suurennuslasilla.
Punkkeja ei näe. Suurennuslasilla ne saattaa havaita lehden alapinnalta. Tuossa keskellä kuvaa on yksi. Vaaleat läikät ovat nuppineulan piston (ei siis pään) kokoisia. En kaivanut kaikkia erikoislähikuvauslaitteitani, kun Jarmo Holopainen on sen tarkasti kuvannut. Punkkeja on toki erilaisia. Väri vaihtelee. Useimmat kutovat seittiä, mutta kasvi on yleensä siinä vaiheessa jo menetetty, kun seitti huomataan. Pienet vaaleat, teräväreunaiset pilkut, pistojäljet ovat varhaismerkki. Silloin on vielä aikaa toimia. Monetkin myrkyt tehoavat siihen, ja ilman kosteana pitäminen (yli 50%) pitäisi riittää sen leviämisen ehkäisemiseen. Se osaa talvehtia kasvihuoneissa, kylmissäkin.

Ammattiviljelijät torjuvat vihannespunkkeja petopunkeilla. Ne eivät ilmeisesti pysty syömään aivan kaikkia, vaan jossakin muna- tai toukkavaiheessa punkit pääsevät markkinoille. Melko vahva epäily on, että omani sain ruukkubasilikan mukana tai rucolassa. Niitä ei pitäisi yrittää kasvattaa kotona viikkoja, sillä samalla voi kasvattaa tuholaisia, useinkin ripsiäisiä. Markettien koristekasvit, niin kukat kuin viherkasvit on todettu tuholaisepidemian alkulähteeksi. Punkit eivät ole levinneet vielä kovin moneen chiliin, mutta kun niitä on juuri kypsyvissä Cajamarcoissa, myrkytys ei tule kysymykseen. Suihkuttelulla pitäisi selvitä viikon verran eteenpäin, kunnes kaikki ovat kypsiä.

Lisäys 20.5.
Punkit on kertaalleen myrkytetty ja ne häipyivät lehdiltä. Viikon päästä niitä todennäköisesti taas on, kun uudet kuoriutuvat. Silloin uusi suihkuttelu. Räyhis Chilifoorumilla havaitsi, että aivan saman näköistä jälkeä voivat tehdä myös kirvat. Torjuntatoimiin niidenkin kanssa on ryhdyttävä.

0 kommenttia: