Habanerot sinnittelevät

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Tässä vaiheessa kesää on hyvä muistuttaa, että lannoitus kannattaa lopettaa ulkona ja parvekkeella, jos chileille ei ole hyvää sisätilaa ja paljon valoa talveksi. Jos sadon kypsyttely tai talvehtiminen pitää tehdä syksyn pimeydessä tai niukassa keinovalossa,  runsas typpilannoitus on haitaksi. Talvikuolleisuus on paljon suurempi kasveilla, jotka ovat kasvaneet pakkasiin asti voimakkaalla lannoituksella. Ammattiviljelijöille on olemassa erityisiä typettömiä syyslannoitteita, mutta parvekepuutarhurille ei sopivan kokoisia pakkauksia löydy. Kaksikomponenttisista lannoitteista saa typpiosan pois jättämällä hieman syyslannoitteen tapaista ja senkin pitäisi jouduttaa sadon kypsymistä.

Oksilla kasvavan sadon kypsymistä voi jouduttaa, jos oksien päät leikkaa pois, kukat pois kukkimasta, kun eivät kuitenkaan ehdi enää kypsäksi asti. Raakaa puuhaa, mutta parantaa satomahdollisuuksia parvekkeella tai ulkona juuri nyt.


Kasvatuskokeiluni habanerot ovat viettäneet kesän 7 cm taimiruukuissaan. Molemmat ovat saman kokoisia, nyt noin 40 cm korkeita. Kidutustahan tuollainen on, mutta toimii kuitenkin. Minun piti lahjoittaa ne pois toukokuussa Tammelantorin chilipäivillä, mutta vähän ennen löysin taimista vihannespunkkeja. Ne saivat Raidia pariin kertaan ja tuholaiset hävisivät, mutta en silti uskaltanut antaa niitä pois, kun tiesin punkkien osaavan piiloutua ja tulla esiin myöhemmin.

Nuo taimet siis jäivät pyörimään parvekkeelle milloin missäkin vapaassa tilassa, usein toisten taakse unohtuen. Noin pienissä ruukuissa ne äkkiä kuivuivat. Monesti lehdet roikkuivat pitkin runkoa ja kasvit näyttivät entisiltä. Aina ne vain virkistyivät vettä ja Puutarhan Kesää saatuaan, tekivätpä muutaman pikku chilinkin, jotka nyt kypsyvät.

Kolmen kuukautta edellisestä punkkimyrkytyksestä niistä löytyi taas vilistäviä pikku pirulaisia, kun suurennuslasilla tarkoin tutki lehtien alapintoja. Ei paljon, eikä vielä seittiä. Minusta punkit leviävät hitaasti. Yleinen käsitys salamannopeasta tuhosta ehkä liittyy siihen, että ne havaitaan liian myöhään. Tässä on pari varoittavaa oiretta: Vaaleat pilkut lehdissä ja lehtiruotien välistä vaalenevat lehdet.


Aito Tolu, 10%


Tuholaistorjuntaan suositeltu mieto vaihtoehto, saippualiuos Puu-Tolu loppui talosta eikä lähikaupassa ollut kuin Aito Tolu nimistä puhdistusainetta. Enimmäkseen sekin on mäntysaippuaa, joten päätin kokeilla sitä ja uhrata toisen Habaneron "varataimista", jos huonosti kävisi. Paineruiskun pohjalla oli tilkka vanhaa sekoitusta, 5% puutolua. Sillä kastelin toisen, toiselle tein uuden satsin. Testin vuoksi kovensin laimennussuhdettakin. Kun tutkitaan riskiä, tutkitaan sitä vähän kovennettuna. Puoleen litraan vettä laitoin puoli desiä tuota Aitoa Tolua, jota ei missään suositella hyönteisten torjuntaan. Nyt on kaksi päivää ruiskutuksesta. Habanero on hengissä, mutta yhtäkään punkkia ei löydy. Joku ripsiäisen raato siellä oli ja punkkien tyhjä kuoria. Perinteisemmällä laimennuksella ruiskutetussa verrokissa ei myöskään löytynyt eläviä punkkeja, mutta kuoret olivat pulleampia, ehkä kuolevat hitaammin.

Kenellekään en tätä suosittele. Jokainen myrkyttelee omalla vastuulla. Raid on hyvä, jos sitä voi suihkia pimeässä komerossa reilusti, mutta juuri kypsyville chileille en sitä käytä, enkä mitään voimakkaampia myrkkyjä. Oma ja lasten terveys on tärkeämpi kuin tuholaisten hävitys.

5 kommenttia:

popcornmaker kirjoitti...

Mulla jäi parvekkeella olevien chilien kukinta hieman myöhäiseksi, mutta nyt puskat tupaten täynnä tavaraa ja vieläkin kova kukinta päällä. Podit on nyt about keskimäärin 20-60% kokoisia lopullisesta (olettaen että kasvavat about normi kokoisiksi) siis isoin osa, mutta pienempää tulee jatkuvasti lisää kun kukintaa löytyy. Eli nyt kaikki kukat pois? Voiko noita ns turhia oksia/ oksien päitä huoletta katkoa kovalla kädellä ettei se vaikuta nykyisten podien kasvuun?

Chilivaari kirjoitti...

Vaikuttaahan oksien poisto - myönteisesti. Ottaisin kaikki tyhjät oksat ilman muuta pois elinvoimaa kuluttamasta ja kukkivat oksat poikki viimeisimmän raakileen takaa. Siis kukat ja lehtien kasvupiste pois. Viime syksynä sillä oli habaneroon aivan ihmeellinen vaikutus.

popcornmaker kirjoitti...

Entäs tuo lannoituksen lopettaminen? Vaikuttaako se nykyisten podien koon kasvuun negatiivisesti?

Ehdein jo tuossa championin leikellä tyyliin oksat pois viimeisen raakileen takaa ja välistäkin kukat ja nuput leikkelin pois. Aika homma oli ja ainakin oma champion tuollainen "ilmava" jota helppo leikellä.. raakileitakin jäi n 40 kipaletta mikä odotuksiin (ruukun kokoon) nähden jättipotti jos vain kypsäksi saisin. Kova homma noi loput n. 15 kasvia käsitellä samalla tyylillä kun ovat huomattavasti tuuheempia.

Chilivaari kirjoitti...

Mullassa on kyllä ravinteita, jos tähän asti olet lannoittanut. Vesiviljelijät voivat varmaan vain jättää salpietarin pois.

Kokeilepa leikata vain oksien päät ja turhat oksat. Välien kukat ja nuput tuntuvat minustakin sangen kovalta hommalta. Eiköhän ne putoile ihan itsekseen.

Mako kirjoitti...

Täytyypä kokeilla leikkelyä!
Itselläni ei meinaa gampian habanero kypsyä laisinkaan ja luulisin että ravinteet ja mullat on ollut kohdillaan.
Sen sijaan leikkelin lemon dropin jo Elokuun alussa ja aivan mahtava sato on tullut.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.