Valo tulee kaukaa idästä

lauantai 5. lokakuuta 2013


36 Wattia kiinalaista LED-spottivaloa parilla kympillä postimaksuineen. Kiinnostaako?
Isoja LED-valoja ei Suomesta juuri löydä, ei ainakaan miellyttävän värisiä. Nyt satuin selailemaan kaukomaiden eBay-tarjontaa ja siellähän niitä oli vaikka miten. LEDejä pidetään 5-6 kertaa tehokkaampana kuin hehkulamppu, joten tämä vastannee noin 200W lamppua. Siinä on 18 kpl 2W ledejä ja alumiinilamellit jäähdyttämässä, joten tuuletinta ei tarvita ja lamppu on äänetön. Tämä oli vielä poikkeuksellisesti "natural white", tavallisesti tarjolla on vain warm tai cool ja 60 tai 120 astetta. Kuva on kameran päivänvaloasetuksella ja valkoistahan tuo on, tarkemmin mittaillen hieman kellertävää.


Puhtaalla pöydällä mahtuu arviomaan valoja. Oranssi on pari talvea palanut 3x36W työmaavalaisin pienoisloisteputkilla. Putket ovat jo vähän himmenneet tai pölyä kertynyt pinnoille, sillä 10.000 luksia syntyi uutena 35 cm etäisyydeltä, nyt lamppu piti laskea alle 30 senttiin. Hyvinhän nuo ovat kestäneet, pika-laskennan tuloksena sain käyttöiäksi 7000 tuntia.
LED-spotti riippuu 55 cm korkeudessa ja kirkkaus on keskimäärin sama. Noiden valaisemaa aluetta on hankala mitata, kun se himmenee vähitellen reunoja kohti, mutta kyllä putkivalo yli kaksinkertaisen alueen valaisee, onhan siinä kolminkertainen määrä wattejakin. LEDin hyöty on siis toistaiseksi melko pieni, mutta kauempaa tuollaisella 60-asteisella voi valaista. Keväämmällä sekin on ongelma, kun chilit kasvavat kiinni lamppuihin.

Runsas parikymppiä on raja, jonka alle ei tulleja ja alveja peritä, sitä isommista eristä niitä saattaa mennä, jos tulli kiinnittää huomiota pakettiisi. ALV on suurin kustannus, mutta enintään kolmannes hintaan voi tulla lisää. Tämä muuten tuli perille yllättävän nopeasti. Ennen Kiinan postit ovat kestäneet kuukauden tai puolitoista, nyt Hongkongista tuli reilussa viikossa.

Uutta valotestiä tässä vähän mietiskelen. Takavuosina tutkin eri väristen ESL-valojen sopivuutta kasvuun ja sadon tuottoon. Nyt löysin samatehoisia LED-spotteja sekä valkoisena että sini-puna-kasvivalona ja vertailuun ajattelin ottaa vielä sinisen akvaariovalon ja tavallisen energiansäästön. Kunpa ne nyt vain kotiutuisivat kaukomailta ehjinä ja kohtuullisessa ajassa. Siemenet ovat jo itämässä.

Lisäyksiä marraskuun puolivälissä:
Tämähän johti sitten valotestiin.  
Kulutusmittarilla mitaten tämän spottivalon todellinen kulutus olikin vain 17W. Huijaustako? No tavallaan, mutta olin kyllä tietoinen kiinalaisten tavasta ilmaista asioita. Toisaalta se tekee tästä entistä houkuttavamman valaisimen, kun sähköä kuluukin puolet vähemmän. Valotehohan ei tuosta muuttunut miksikään.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Minäkin olen bongaillut noita valoja iipeistä ja tilasinkin yhden sini-punavalon teholtaan 10w ihan uteliaisuuttani. Tarkoitin sen ihan noille sirkkalehdillä oleville lapsukaisille ja ihan hyvin tuntuu valoa antavan, rainbown lehdet ovat melkein mustia eli taitavat saada kylliksi valoa tuostakin :) 36w on ollut harkinnassa heti siitä lähtien kun totesin että ihan kelvollista valoa tuottavat nuo idän pikajunan valot :D

Chilivaari kirjoitti...

Etäisyyshän sen valotehon paljolti ratkaisee. Miten kaukana pidät tuota kymmenwattista?

Unknown kirjoitti...

Eipä tuossa ole kuin jotain 15cm tällähetkellä. Isompaa valoa tarviin kyllä jahka kasvavat pikkaisen tuosta mutta tähän vaiheeseen näyttäis riittävän mainiosti

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.